ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ підозрює "Яндекс.Україна" в передачі спецслужбам РФ персональних даних українців

Досудове розслідування триває за статтею "держзрада".

СБУ підозрює "Яндекс.Україна" в передачі спецслужбам РФ персональних даних українців
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України підозрює менеджмент компанії "Яндекс.Україна" в передачі російським спецслужбам персональних даних громадян України.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Співробітники Служби безпеки провели в Києві та Одесі санкціоновані обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс». Встановлено, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав у Росію персональні дані українців - рід занять, місце перебування і проживання, роботи, дозвілля, джерела та розміри доходів, номери телефонів, електронних адрес і акаунтів у соціальних мережах", - наголошено в повідомленні.

Оперативники спецслужби задокументували, що серед громадян, про яких передавалася інформація, є співробітники правоохоронних і спеціальних органів, військовослужбовці ЗСУ й інших підрозділів, що беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади і управління.

Фото: ssu.gov.ua

За даними СБУ, інформація передавалася "для планування, організації і проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій у нашій країні на шкоду суверенітетові України, територіальній цілісності та недоторканності".

Під час обшуків було вилучено серверне обладнання та документацію, які буде направлено на експертизу. Експерти також проаналізують перенаправлення трафіку українських користувачів на російські сервери, а також перевірять координацію протиправної діяльності з території РФ.

Досудове розслідування триває за ст. 111 КК (державна зрада).

Нагадаємо, сьогодні СБУ провела обшуки в київському та одеському офісах компанії "Яндекс.Україна".

Напередодні набув чинності указ президента Петра Порошенка, який наказував заборонити інтернет-провайдерам надавати послуги доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів "Яндекс", Mail.ru і соціальних мереж "Вконтакте" і "Одноклассники". Санкції введено на три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram