ГоловнаСуспільствоВійна

Україна наполягає на цілодобовій роботі спостерігачів ОБСЄ в ОРДЛО

ОБСЄ обмежила патрулювання у зв'язку з підривом автомобіля місії в квітні.

Україна наполягає на цілодобовій роботі спостерігачів ОБСЄ в ОРДЛО
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Україна наполягає на проведенні спеціальною моніторинговою місією Організації з безпеки і співпраці в Європі (СММ ОБСЄ) цілодобового моніторингу окремих районів Донецької і Луганської областей.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко за підсумками зустрічі з делегацією ОБСЄ.

"Також ми апелювали до місії СММ ОБСЄ щодо того, що повинна змінитися сама процедура моніторингу. Україна стоїть на позиції, що СММ ОБСЄ повинна працювати 24 години на добу, сім днів на тиждень без перерви", - сказала Геращенко.

Вона додала, що особливу увагу спостерігачі місії ОБСЄ повинні приділити екологічно небезпечним підприємствам, а також об'єктам соціальної інфраструктури (школи, лікарні).

Нагадаємо, 23 квітня в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. У результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини отримали поранення.

Президент Петро Порошенко закликав ретельно розслідувати інцидент і покарати винуватих, а МЗС України розцінило підрив автомобіля ОБСЄ як спробу Росії залякати спостерігачів.

Після події місія ОБСЄ вирішила обмежити патрулювання до початку розмінування території - було зменшено географію патрулювання і припинено польоти БПЛА. Крім того, заступник голови місії Александр Хуг заявив, що спостерігачі будуть патрулювати зону АТО тільки на дорогах з твердим покриттям.

7 травня спостерігачі ОБСЄ також повідомили про сексуальні домагання з боку бойовиків. 18 травня в спостерігачів ОБСЄ кинули димову шашку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram