ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники закликали зробити конкурс на посаду омбудсмена відкритим

Парламент має визначитися з кандидатурою нового уповноваженого з прав людини

Правозахисники закликали зробити конкурс на посаду омбудсмена відкритим
Фото: tengrinews.kz

28 квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Незважаючи на це, правозахисникам досі не відомі імена нових кандидатів на посаду уповноваженого. Про це вони заявили сьогодні під час прес-конференції в Києві.

"Незважаючи на важливість цієї посади ми досі практично нічого не знаємо ні про кандидатів, ні про список претендентів, який обговорюють. Якщо його і обговорюють, то це, радше за все, відбувається за зачиненими дверима. Незалежно від того, хто стане уповноваженим, ця людина повинна бути незалежною від політичного впливу. Саме тому процедура обрання на цю посаду має бути поза політичними призначеннями і партійними квотами", - повідомила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

"Процес повинен бути позбавлений відтінку політичних торгів, оскільки в самій посаді лежить принцип незалежності. Цього разу ми вирішили запропонувати відкритий конкурс на посаду омбудсмена. Це дозволить побачити, чому ту чи іншу кандидатуру пропонують парламенту на посаду. Ми не хочемо позбавляти парламент його функції вибору уповноваженого, ми хочемо, щоб його вибір був аргументований", - повідомив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко. Він також зазначив, що свої пропозиції Гельсінська група вже презентувала на засіданні Комітету з прав людини.

Нагадаємо, Валерія Лутковська претендує на другий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram