ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберполіція заблокувала понад 500 "груп смерті" в соціальних мережах

В останні роки в Україні спостерігається зростання дитячих самогубств.

Кіберполіція заблокувала понад 500 "груп смерті" в соціальних мережах
Фото: Нацполиция Киева

Правоохоронці заблокували більш ніж 500 так званих "груп смерті" і понад 200 їхніх кураторів в соціальних мережах. Про це повідомили на брифінгу Київського главку поліції, який присвячено безпеці підлітків у мережі Інтернет, інформує відділ комунікації поліції в Києві.

"Ми вже заблокували більш ніж 500 суїцидальних груп і понад 200 акаунтів організаторів і кураторів. Зараз працюємо над тим, щоб їх ідентифікувати і притягти до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що загалом щодня в кіберполіцію надходить близько 70 звернень про зникнення дітей, з яких в 15-20% підтверджуються їх участь в так званих "групах смерті".

Від батьків і адміністрацій навчальних закладів столиці правоохоронці отримали дев'ять звернень про можливу участь дітей в суїцидальних групах, з них два підтвердилися.

Начальник Київського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Нацполіції Сергій Кропива розповів і про створення фейкових "груп смерті", організатори яких є шахраями. Спочатку вони діють за аналогічною схемою, а потім дають завдання написати персональні дані батьків, ідентифікацій код і номери банківських карток. Тому поліцейський закликав батьків провести відповідні бесіди з дітьми.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба акцентував на тому, що в останні роки в Україні спостерігається зростання дитячих самогубств, а на одне самогубство припадає 30 спроб звести рахунки з життям. Це свідчить про те, що діти не отримують достатньо уваги від батьків. Більш того - третина дітей живе за межею бідності, багато хто страждає від різного роду знущань.

"Саме ці фактори сприяють тому, що підлітки потрапляють в інтернет-пастки і перебувають під впливом маніпуляторів, які мають хороші психологічні знання. Мій основний меседж сьогодні: батьки повинні робити все, щоб діти росли і розвивалися в благополучній атмосфері, адже саме вони несуть безпосередню відповідальність за своїх дітей", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, в лютому в Києві врятували дівчинку від самогубства в рамках гри "Синій кит". Вона отримала завдання зістрибнути з багатоповерхівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram