ГоловнаСуспільствоЖиття

Героя статті LB.ua, який звинуватив командування ВМСУ в крадіжці, звільнили з флоту

Матрос намагається повернути звання і посаду через суд.

Героя статті LB.ua, який звинуватив командування ВМСУ в крадіжці, звільнили з флоту
Фото: facebook/Роман Синицын

Військовослужбовець Ігор Рулько, герой статті LB.ua,  який відстоює право на службу в морському спецназі і відкрито повстав проти закостенілої системи, був звільнений з флоту 29 вересня 2016 року через службову невідповідність. Про це у фейсбуці повідомив волонтер і активіст Роман Синіцин.

Перед цим Ігоря розжалували із старшини II статті до матроса заднім числом, не сповістивши його.

Нагадаємо, Ігор Рулько - виходець із Криму, воював у зоні АТО у складі "Азову", пізніше перейшов на службу у 801-й окремий загін боротьби з підводними диверсійними силами та засобами. Однак після кількох постів у фейсбуці, в яких він розповів про корупцію та кумівство в лавам ВМС України, Ігор потрапив в опалу. Влітку 2015 року він дав відверте інтерв'ю LB.ua, в якому відкрито звинуватив командувача флотом того часу Ігоря Гайдука в покриванні схем і доведенні флоту до плачевного стану.

Через місяць наказом Гайдука Ігоря Рулька перевели в Миколаїв на полігон, якого не існує. LB.ua також писав про це. Нову посаду Ігор не прийняв, за що йому погрожували кримінальною відповідальністю і звільненням. Пізніше на суді керівник Миколаївського навчального центру визнав відсутність полігону як такого.

З літа 2015 року почалися його поневіряння за право служити в бойовій частині. При зарплаті в 30 грн на місяць (через неприйняття посади на неіснуючому полігоні) Ігор Руляк паралельно займався волонтерською діяльністю.

"У Миколаєві Ігор встиг потрусити волонтерів і вдягнути 10 інструкторів, які перевелися туди із 79-ї бригади навчати молоде поповнення морпіхів. Десь "намутив" холодильну камеру за 40 к у їдальню учебки, автобус ЛАЗ, щоб возити курсантів на полігон, тому що раніше був ПАЗ, який на день робив по 3-4 ходки на 70 км кожну, щоб перевезти на полігон новобранців і БК", - написав Роман Синіцин.

Тричі за рік отримавши обіцянку від командира ВМС і заступника міністра оборони перевести Ігоря Рулька в бойову частину, старшина II статті був звільнений з лав ВМС із розжалуванням до матроса - через неповну службову відповідність.

"Медик, санінструктор для військ спецпризначення. Найкращий студент курсу інструкторів британської системи BIMAT. Початкові топографічні курси Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Шевченка. Курси оператора швидкохідного катера Віллард 7 м і 11 м, виданого інженерами Віллард. Англійська - вільне володіння. Отримуючи 30 грн на місяць у миколаївській учебці, він примудрявся ще бути перекладачем для іноземних інструкторів, які вчили морпіхів-новобранців", - написав Роман Синіцин.

Ігор оскаржив у суді звільнення, однак суд першої інстанції програв через те, за словами Синіцина, що кадровики "накрутили з датами і розжалували Ігоря заднім числом". Ігор нічого не підписував, і через нюанси з термінами суд відмовив у розгляді. 2 лютого в Одесі розглядатимуть апеляцію Ігоря.

Поки Ігор чекає на перемогу в суді, він перебуває в Широкиному. З мріями про повернення в морський спецназ він працює водієм-санінструктором волонтерського реанімобіля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram