ГоловнаСуспільствоВійна

Засновник Pizza Veterano: не варто очікувати від держави програм реабілітації військових

"Так, ми можемо звинувачувати кого-завгодно, але від цього програми не з'являться".

Засновник Pizza Veterano: не варто очікувати від держави програм реабілітації військових
Макс Требухов
Фото: Макс Требухов

Ветеран АТО, засновник Pizza Veterano Леонід Остальцев вважає, що в нинішніх умовах розраховувати на якісь державні програми реабілітації військових, які повернулися з фронту, не доводиться.

Про це він заявив під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Говорити про те, що держава, яка бере участь у війні всього лише два з гаком роки, має мати якісь чинні програми з реабілітації військовослужбовців - це нерозумно. Так, ми можемо звинувачувати кого-завгодно, але від цього програми не з'являться. Ми можемо починати проводити комплексну роботу з дослідження проблем і починати роботу для того, щоб ці проблеми вирішувати", - сказав він.

За його словами, головна проблема демобілізованого бійця - це необхідність перелаштуватися в мирне русло і заробляти гроші.

"Можна почати з найпростішого - це грошове забезпечення. Це одна з найбільших проблем, яка впливає на емоційний стан людини, тому що, по-перше, відбувається різка зміна реальності - там війна, а тут немає війни. Друге - потрібно відразу ж бігти на роботу, тому що грошей немає. Невиконані обіцянки з боку держави теж розпалюють обстановку. Ну і плюс санаторно-курортне лікування, яке в нас є. Якщо ми назвемо це санаторно-курортним лікуванням, то воно таким і буде. Але якщо ми назвемо його психологічною реабілітацією, а людина приїжджає і потрапляє просто в санаторій, де ще з Радянського Союзу ванни-банки... Ні про яку психологічну реабілітацію говорити не доводиться", - сказав Остальцев.

Нагадаємо, 2 листопада президент Петро Порошенко повідомив про демобілізацію всієї шостої хвилі військових, яких призвали на службу в червні-серпні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram