ГоловнаСуспільствоЖиття

У Чорнобильській зоні Україна має намір створити ферму сонячної енергії

Потенційно це може дати обсяг електроенергії, який виробляла Чорнобильська АЕС.

У Чорнобильській зоні Україна має намір створити ферму сонячної енергії
Фото: EPA/UPG

Україна має намір створити в чорнобильській зоні відчуження велику ферму сонячної енергії і шукає для цього інвесторів. За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, в реалізації проекту зацікавлена "велика кількість різних компаній по всьому світу", повідомляє DW.

В українському уряді переконані, що розміщення сонячних елементів на території 6 тис. гектарів зони відчуження в майбутньому потенційно може дати обсяг електроенергії, який виробляла Чорнобильська АЕС, пише AFP.

У Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) вже висловили зацікавленість в участі у проекті, проте поставили Україні умовою для початку залучити для проекту 1 млрд доларів, необхідний для першого етапу будівництва.

"Думаю, що в разі успішного проведення переговорів цей проект може бути масштабно розгорнуто наступного року", - зазначив Семерак.

За його словами, невисока вартість землі в зоні відчуження, а також наявність професійного персоналу, що нині виконує роботу на ЧАЕС, додають привабливості проекту. Міністр стверджує, що рівень радіації в зоні значно знизився за останні 30 років. У разі успіху проект може перетворити Чорнобильську зону, яку вважають однією з найбільш забруднених зон у Європі, на "зону інновацій".

На думку експертів, залучити інвестиції в проект важко через економічні і політичні труднощі в Україні, а також через конфлікт на Донбасі і корупцію.

Нагадаємо, 26 квітня Президент Петро Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram