ГоловнаСуспільствоВійна

Правозахисники зібрали докази обстрілів України з території РФ для позову до МКС

Звіт стосується п'яти населених пунктів у Луганській області.

Правозахисники зібрали докази обстрілів України з території РФ для позову до МКС
Фото: bellingcat.com

Правозахисна організація International Partnership for Human Rights (IPHR), яка базується в Бельгії, зібрала докази обстрілів України з території РФ для подачі позову в Міжнародний кримінальний суд.

Про це в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі" розповіла координатор польових місій IPHR Світлана Валько.

За її словами, IPHR представить у Києві цього тижня доповідь "Звідки відкрили вогонь? Розслідування транскордонних атак на сході України", яку потім, цієї осені, буде передано в МУС.

"У цьому звіті йдеться, що є п'ять сіл і селищ Луганської області, розташованих поблизу кордону з Росією, - Колесниківка, Комишне, Мілове, Дмитрівка, Перемога, - які влітку і на початку осені 2014 року обстрілювали з території Російської Федерації зі ствольної і реактивної артилерії. Крім того, ми говоримо про нелегальний перетин кордону Росії з Україною російськими військовими, а також військовими вертольотами і розвідувальними дронами", - розповіла Валько.

Для підготовки доповіді було опитано 45 осіб, які готові свідчити в міжнародних судах.

Окрім того, учасники польових місій особисто оглядали воронки від снарядів у цих населених пунктах. "Оглядаючи їх, можна визначити напрямок стрілянини за формою кратера, очевидним кутом входження снаряда або хвостовиками снарядів. Дальність стрілянини визначити складніше, але це можливо, з огляду на тип зброї, який застосовували. А з огляду на те, що ці події відбувалися безпосередньо біля кордону і при цьому використовували важку артилерію, то можна визначити, що стріляли саме з території Росії", - сказала Валько.

Також сліди обстрілів видно на супутникових картах, як це раніше довели в Bellingcat. Доказами також служать множинні записи в соціальних мережах, знахідки прикордонників у лісах тощо. Загалом використано 10 джерел інформації.

Звіт підготовлено спільно з Норвезьким Гельсінським комітетом, який профінансував дослідження.

Нагадаємо, українські силовики неодноразово повідомляли про обстріл із території Росії під час початкового етапу війни на Донбасі - особливо влітку 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram