ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко розповів про основні завдання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі

Робота місії буде складатися з трьох етапів

Порошенко розповів про основні завдання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі
Фото: sharij.net

Початок політичного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях можливий тільки після виконання і дотримання бойовиками всіх пунктів Мінських домовленостей і введення поліцейської місії ОБСЄ.

Про це він заявив в інтерв'ю українським телеканалам.

Президент констатував, що нинішня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не може забезпечити безпеки, оскільки обстріли тривають, а спостерігачам не завжди вдається зафіксувати ці порушення.

"Тому що вони не озброєні, вони можуть лише зафіксувати факт обстрілу, але не завжди можуть зафіксувати, з якого боку він був здійснений. Саме тому ми підкреслюємо, що ми повинні вводити нову, спеціальну поліцейську місію, яка зможе забезпечити оборонні моменти", - підкреслив Порошенко.

Тільки посилена місія, за його словами, здатна забезпечити припинення вогню і безпеку, відведення важкої військової техніки і виведення російських окупаційних військ, а також відновити контроль над українсько-російською частиною кордону.

"Поліцейська місія ОБСЄ повинна виставити збройні пости в місцях відведення важкої техніки і на неконтрольованій ділянці російсько-українського кордону з метою припинення постачання бойовикам російської техніки і боєприпасів через неї", - наголосив Порошенко.

"Якщо це буде забезпечено, то завдання поліцейської збройної місії буде складатися з трьох етапів. Перший - це компонент безпеки. Другий - підготовка і проведення виборів, забезпечення вільного волевиявлення громадян: можливість проведення повноцінної кампанії, доступ до ЗМІ, виборців, забезпечення роботи та захисту виборчих комісій, дотримання критеріїв, щоб вибори були вільними і справедливими. І третє - це забезпечення етапу передачі влади новим представникам українського Донбасу. Після завершення цього процесу функція Місії буде виконана", - додав Президент.

Нагадаємо, однією з головних умов проведення виборів на Донбасі Порошенко назвав введення поліцейської місії ОБСЄ.

3 квітня Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку будуть втягнуті країни Заходу".

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія згодна з пропозицією України розмістити поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram