ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Нобелівську премію з хімії вручили за дослідження ДНК

Нагороду розділили між трьома вченими з Великобританії і США.

Нобелівську премію з хімії вручили за дослідження ДНК
Фото: EPA/UPG

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали британський учений Томас Ліндал (Tomas Lindahl) і його колеги зі США Пол Модрич (Paul Modrich) і Азіз Санкар (Aziz Sancar) за дослідження механізмів відновлення ДНК.

Про це в середу повідомив Нобелівський комітет.

У 1970-х роках учені вважали, що ДНК - надзвичайно стабільна молекула, але дослідження Ліндау показали, що насправді ДНК розпадається зі швидкістю, яка мала б зробити розвиток життя на Землі неможливим. Подальші дослідження вченого дозволили йому виявити молекулярний механізм, який постійно запобігає руйнуванню ДНК.

Санкар виявив механізм, який клітини використовують для ліквідації пошкоджень, завданих ДНК ультрафіолетом. У людей, які народилися з дефектом цієї відновної системи, від сонячного світла розвивається рак шкіри.

Модрич же показав, як клітини під час поділу виправляють помилки ДНК. Виявлений ним механізм знижує частоту помилок при реплікації ДНК приблизно в тисячу разів.

Як зазначає комітет, ці фундаментальні дослідження можуть бути використані, наприклад, у розробці нових методів лікування раку.

Нагадаємо, 2014 року американські вчені Ерік Бетциг, Вільям Морнер і німець Стефан Хелл отримали премію з хімії отримали за дослідження високорозподільчої флуоресцентної мікроскопії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram