ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ підозрює керівництво Praktiker у фінансуванні тероризму

До ймовірного фінансування тероризму можуть бути причетні кілька топ-менеджерів компанії.

СБУ підозрює керівництво Praktiker у фінансуванні тероризму
Фото: praktiker.com

Служба безпеки України вбачає в діях керівництва ТОВ "Практікер Україна" (нині "Схід Відбудова", Маріуполь Донецької обл.), що розвиває мережу гіпермаркетів будівельних матеріалів Praktiker в Україні, ознаки діяльності, які можуть вказувати на взаємодію керівництва компанії з представниками самопроголошеної влади ДНР і фінансування тероризму.

Такі дані містить офіційне застереження СБУ про неприйнятність протиправної поведінки від 5 серпня 2015 року, копію якого оприлюднили представники мережі Praktiker в Україні на прес-конференції в Києві в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відтак співвласник мережі Praktiker в Україні Олексій Мечинський заявив, що не причетний до фінансування терористичної діяльності.

Разом із тим він відмовився відповідати на уточнювальне запитання, чому і з якою метою в Єдиному держреєстрі юросіб і фізосіб-підприємців здійснено зміну назви ТОВ "Практікер Украна" на ТОВ "Схід Відбудова" і змінено місце держреєстрації ТОВ з Києва на Маріуполь.

Представники компанії також оприлюднили копії довідок Державної фіскальної служби України про скасування 11 листопада 2014 року реєстрації восьми реєстраторів розрахункових операцій, що використовувалися в господарській діяльності гіпермаркеті Praktiker по вул. 250-річчя Донбасу, 76 у Макіївці (Донецька обл.), виданих ТОВ "Практікер Україна" 18 листопада 2014 року.

Мечинський стверджує, що до кінця 2014 року ТОВ "Практікер Україна" вивезло з гіпермаркету в Макіївці близько 70% товару й обладнання.

За його словами, нині компанія намагається домогтися зняття вивіски Praktiker з гіпермаркету в Макіївці, який продовжує роботу.

При цьому Мечинський припустив, що до можливого фінансуванням тероризму можуть бути причетними топ-менеджери компанії. За його словами, на 11 серпня 2015 року мережа Praktiker в Україні об'єднує чотири гіпермаркети в Києві, Броварах (Київська обл.), Миколаєві та Дніпропетровську.

Мечинський також повідомив, що на сьогодні є власником 75% у статутному капіталі аудиторської компанії "Крестон Герент Груп Юкрейн" (Kreston Guarantee Group Ukraine), яка купила в лютому 2014 року мережу Praktiker в Україні у збанкрутілої німецької Praktiker Group.

Інформації про власників ще 25% у статутному капіталі "Крестон Герент Груп Юкрейн" Мечинський не уточнив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram