ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні можуть зникнути пральні порошки з фосфатами

Мінекології готує відповідний законопроект.

В Україні можуть зникнути пральні порошки з фосфатами
Фото: econom.su

Звичні всім дешеві пральні порошки можуть незабаром зникнути з прилавків як екологічно шкідливі, їх замінять безпечними для природи і людей, але більш дорогими.

За інформацією прес-служби Мінекології, вони готують законопроект, який забороняє використання в порошках фосфату цинку (служить для пом'якшення при пранні води, в результаті вона краще розчиняє мильні речовини і не утворюється накип на нагрівачах пральних машин. - ред.).

У цивілізованому світі фосфати вже 10 років майже не використовуються, їх замінили цеолітами (сполуки алюмінію та кремнію).

Схожий законопроект подавав рік тому Мінрегіон, але його так і ухвалили (нібито через лобіювання інтересів виробників порошків. - ред.).

Як роз'яснила нам перший віце-президент Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, фосфати, які потрапляють з каналізації в річки, слугують їжею для синьо-зелених водоростей - ті розмножуються й отруюють воду. Цеоліти теж не панацея - їх важко виполоскати, доводиться дихати силіконовим пилом. Але з двох зол для природи доводиться вибирати менше. Безфосфатні порошки в нас теж продаються, але коштують дорожче. Втім, на думку Тимочко, дорожнеча компенсується зменшеною витратою, та й при масовому виробництві ціни знизяться.

До речі, екологи готують свій законопроект, пропонуючи зжити порошки з фосфатами за три роки, щоб виробники могли розпродати залишки і перебудувати виробництво. Тоді ймовірність ухвалення закону про заборону фосфатів набагато вища, впевнена Тимочко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram