Російський учений пояснив, що дасть простим людям бозон Хіґґса

Відкриття бозона Хіґґса дозволить більш раціонально використовувати бюджетні кошти.

Російський учений пояснив, що дасть простим людям бозон Хіґґса

Відкриття бозона Хіґґса підтверджує правильність основного напряму розвитку та сильно звужує можливості альтернативних теорій як у мікро-, так і в макросвіті. Це дозволить більш ефективно використовувати бюджетні кошти. Таку думку висловив ректор МІФІ, член ради з науки, технологій та освіти при президенті РФ Михайло Стріханов в інтерв'ю російським "Известиям".

"Відкриття бозона Хіґґса дозволить ученим підтвердити, що основа сучасної фізики - стандартна модель - є надійним базисом для подальшого розвитку наших уявлень про природу. Ймовірність існування частинки Хіґґса не було підтверджено експериментально десятки років, що було темною плямою всієї фізики елементарних частинок", - пояснив науковець.

Водночас Стріханов зазначив, що фундаментальні відкриття далеко не відразу приводять до появи нових технологій.

"Добре відомий приклад - відкриття Майклом Фарадеєм законів електромагнітної індукції, застосування яких у техніці здавалося вкрай сумнівним. Нині, через майже 200 років, складно уявити наш світ без електрики. Інший приклад - відкрите 1933 року нейтрино, яке настільки слабо взаємодіє з речовиною, що може пройти крізь Землю, навіть не помітивши цього. Тривалий час здавалося, що частці з такою властивістю важко буде знайти застосування. Однак тепер учені вже намагаються використовувати нейтрино для передачі сигналів крізь щільні середовища та виявляти сліди ядерних реакцій на великій відстані. Аналогічна ситуація і з часткою Хіґґса. Схоже, має минути не один десяток років, щоби стали очевидними можливості застосування цього феномена в техніці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram