ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Евро 2012

Фан-зони Євро-2012 побили рекорд відвідуваності минулого чемпіонату

Відвідувачі фан-зони в Києві вже випили понад 250 тисяч літрів пива.

Фан-зони Євро-2012 побили рекорд відвідуваності минулого чемпіонату
Фото: EPA/UPG

Загальне число відвідувачів фан-зон Євро-2012 наблизилося до 5 мільйонів, що вже значно перевершило показники чотирирічної давності, коли турнір приймали Австрія та Швейцарія.

Про це повідомив директор оргкомітету "Євро-2012" в Україні Маркіян Лубківський.

Як поінформував Лубківський, уже зараз загальне число відвідувачів фан-зон у всіх восьми містах Євро-2012 становить близько 5 мільйонів. "І це ще за три матчі до закінчення турніру, - наголосив він на зустрічі з журналістами. - Для прикладу, в Австрії та Швейцарії за весь турнір фан-зони відвідали 4,2 мільйона осіб".

Директор оргкомітету повідомив, що найбільше відвідувачів зібрала фан-зона в Києві. Вулицю Хрещатик і майдан Незалежності, де відведено територію для вболівальників на час Євро-2012, загалом відвідало 1,2 мільйона осіб.

Особливу увагу Лубківський звернув на те, що проведення турніру допомогло Україні поліпшити імідж за кордоном, який зіпсувала низка публікацій західної преси, де йшлося про серйозні загрози для перебування туристів у країні-господині турніру.

При цьому Лубківський переконаний, що українська сторона не мала вести пропаганду, яка дозволила б розвіяти страхи в потенційних відвідувачів чемпіонату Європи. "Люди самі повинні були переконатися в тому, що все, що говорили про Україну до чемпіонату, не відповідає дійсності", - сказав він.

Директор турніру наголосив, що за час Євро-2012 в Україні "не було жодного інциденту і конфлікту, пов'язаного з протистоянням фанатів".

Усього ж, за інформацією Лубківського, з початку турніру Україну відвідали близько 900 тисяч іноземних туристів.

Докладніше про київську фан-зону говорив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Анатолій Голубченко. За його словами, "те, що фан-зона розташувалася в центрі міста, зіграло ключову роль з погляду її відвідуваності".

Про поведінку вболівальників, яка не завжди вписується в рамки норм закону, керівник міської адміністрації зазначив, що організатори "спочатку припускали, що такі витівки можуть траплятися". Зокрема, перед матчем чвертьфіналу турніру один з уболівальників збірної Англії зламав дерево, що росте на Хрещатику.

Голубченко запевнив, що "все, що було зіпсовано, після закінчення турніру буде відновлено".

При цьому витрати на усунення наслідків місячного загулу футбольних фанатів покриють за кошти міста. Як зазначив Голубченко, УЄФА на обладнання фан-зони вже виділила Києву 3 мільйони, 2 з яких пішли на її технічне оснащення.

"Ви можете пишатися тим, що ви зробили", - сказав менеджер офіційних фан-зон УЄФА Євро-2012 Томас Глорі, ділячись своїми враженнями від організації фан-зони в Києві.

Куратор офіційних фан-зон Євро-2012 в Києві та Харкові Вілен Матвєєв повідомив, що поведінка людей у фан-зоні засвідчила "високий рівень культури українського вболівальника".

"Під час матчу Україна - Англія двоє відвідувачів фан-зони запалили фаєри, - розповів він. - Їх затримали через півтори хвилини, причому в затриманні взяли участь звичайні люди, які допомогли ідентифікувати хуліганів. Цим вони продемонстрували високий рівень національної свідомості".

За його інформацією, за час чемпіонату відвідувачі фан-зони в Києві випили понад 250 тисяч літрів пива.

Щодо демонтажу фан-зони після закінчення чемпіонату Європи, то цей процес повинен завершитися до 16 липня, повідомив Матвєєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram