ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Патріарх Кирило не сприймає відокремлення держави від церкви

Не можна побудувати світ без Бога, вважає він.

Патріарх Кирило не сприймає відокремлення держави від церкви

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило критикує спроби поширити у світі ліберальну систему права.

"Атеїстична модель розвитку народів зазнала краху разом з ідеологіями XX століття", - сказав патріарх, виступаючи в середу на IV з'їзд лідерів світових і традиційних релігій в Астані.

За його словами, якщо релігію намагаються загнати в гетто, відокремивши від соціальних процесів, "то повторюють провалену спробу держав з панівною атеїстичної ідеологією".

"Необачними і нереалістичними виглядають сьогодні аналогічні спроби. Вони проваляться так само, як провалився грандіозний проект державного атеїзму", - заявив патріарх.

Він зазначив, що минулого століття почала активно просуватися і просувається сьогодні ідея верховенства автономного розуму, максимальної свободи і розкріпачення, постійно розширюються межі світськості, відокремлення особистості від Бога і традицій.

"Мільйони наших сучасників, переважно молоді люди, стали учасниками глобального експерименту з нав'язування системи утилітарних цінностей. Ніколи за свою історію людство не переживало такого системного нав'язування глобального стандарту - соціального, культурного та світоглядного", - заявив патріарх Кирило.

За його словами, в рамках цієї системи гріх стає нормою, "немає поняття моральності, є поняття комфорту". Зокрема, продовжив він, для досягнення комфорту молоді пари відмовляються від народження дітей і вбивають зачатих немовлят, літніх батьків відправляють у спеціальні лікарні та будинки, руйнуються сім'ї, забирається право жінки на материнство, а сучасні технології тим часом перетворюють жінку на платний інкубатор, застосовують евтаназію.

"У цих умовах віра може допомогти розпізнати людині механізм самореалізації і показує ту межу, за якою втрачається сенс життя, її гідність", - сказав патріарх.

Окрім того, зазначив він, деякі "добре організовані меншини з успіхом нав'язують свою волю більшості під приводом дотримання прав людини". На цьому тлі у світі не меншає нехтування правами віруючих, зокрема християн, не скорочується торгівля людьми, панують злидні, голод, сексуальна експлуатація жінок і дітей.

"Якщо індустрія прав людини буде позбавлена духовного і морального виміру, стане інструментом політичної пропаганди, просування одних світоглядів на шкоду іншим, її плоди принесуть людству багато несправедливості, рабство пороків і гріхів, надмірного споживання, гордині. Сьогодні ми, релігійні лідери, покликані чітко говорити про згубність спроб будувати світ без Бога", - заявив патріарх Кирило.

У форумі беруть участь делегати із 40 країн, представники різних релігій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram