ГоловнаПраво

Рада прийняла запропонований Зеленським закон про зміни в процесуальні кодекси

Тепер відвід судді розглядатимуть за спрощеною процедурою.

Рада прийняла запропонований Зеленським закон про зміни в процесуальні кодекси
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №2314 про зміни в Господарський і  Цивільний процесуальні кодекси, Кодекс адміністративного судочинства щодо вдосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

Ініціатором законопроєкту є президент Володимир Зеленський, йдеться на сайті Верховної Ради.

"Закон вносить зміни, якими комплексно регулюються питання організації діяльності Верховного Суду для виконання його основних завдань - забезпечення єдності і стійкості судової практики та збалансування навантаження справами між різними юрисдикціями, а також швидкий розгляд справ", - уточнили в пресслужбі парламенту.

Документ визначає чіткі підстави для касаційного оскарження рішення суду першої інстанції і постанови суду апеляційної інстанції, а також передбачає норми, які унеможливлюють зловживання учасниками справи своїми процесуальними правами.

"Спрощується порядок розгляду відводу судді в разі подання відводу напередодні або в день засідання; вилучаються деякі види забезпечення позову, натомість забороняється вживання заходів забезпечення позову, які призведуть до припинення, відкладання або зупинки конкурсу, аукціону, торгів, тендеру або інших публічних процедур, що проводяться від імені держави або її органу, територіальної громади або за участю призначеного держорганом суб'єкта в складі комісії, яка проводить конкурс", - уточнили також у парламенті.

Нагадаємо, в листопаді Зеленський підписав закон про зміни в Кримінальний і Цивільний процесуальний кодекси, які відновили відповідальність за незаконне збагачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram