ГоловнаПраво

Суд закрив справу про "диктаторські закони" проти Єфремова, Стояна та Гордієнка

Суддя вирішив, що статтю звинувачення декриміналізували.

Суд закрив справу про "диктаторські закони" проти Єфремова, Стояна та Гордієнка
Фото: Антикор

Печерський районний суд Києва 8 листопада закрив кримінальне провадження проти колишніх народних депутатів України Олександра Єфремова, Олександра Стояна (входили до фракції Партії регіонів) і Сергія Гордієнка (з Компартії) за прийняття "диктаторських законів" 16 січня 2014 року.

Про це повідомило профільне видання "Судовий репортер" з посиланням на матеріали судового реєстру.

Рішення прийнято у зв'язку з тим, що 13 травня 2014 року Верховна Рада частково декриміналізувала статтю 364 Кримінального кодексу про зловживання владою або службовим становищем. Відповідальність настає лише за шкоду майнового характеру, тоді як депутатам закидали немайнову шкоду.

Нагадаємо, кримінальну справу проти Єфремова, Стояна та Гордієнка за прийняття "диктаторських законів" розслідували за ст.364 ч.2 (зловживання владою і службовими повноваженнями) і ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

До суду її передали ще 2015 року, але досі далі від підготовчого засідання справа не дійшла.

16 січня 2014 року депутати методом підняття рук проголосували за пакет законів, які давали владі більше можливостей для придушення протестів. Тоді заборонили рух автомобілів колонами понад 5 машин, за організацію зборів і мітингів установили штраф і арешт до 10 діб, передбачили введення кримінальної відповідальності за екстремізм і за наклеп, блокування держбудівлі та ін.

Єфремов, Стоян і Гордієнко були членами Лічильної комісії Верховної Ради, яка формалізувала прийняття цих законів.

Єфремова також судять за звинуваченням у державній зраді. Про те, що відбувається в цій справі, читайте в статті "Справа Єфремова: захоплення СБУ, державна зрада, тиск на свідків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram