ГоловнаПолітика

Зеленський розповів про кандидатів на посаду голови НБУ

Президент виключив різкий стрибок долара у зв'язку з відставкою Смолія.

Зеленський розповів про кандидатів на посаду голови НБУ
Владимир Зеленский
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський повідомив, що представники банківського сектору запропонували кілька кандидатур на пост глави Національного банку України, і вони зараз вивчаються.

Про це глава держави розповів на брифінгу в суботу в місті Південне Одеської області, де він перебуває з робочою поїздкою, передає Інтерфакс-Україна.

"Що стосується кандидатури на голову Національного банку України, я провів три великі дискусійні зустрічі. В рамках професійного діалогу я зустрівся з усіма головами державних банків України, щоб отримати від них і кандидатури, і їхнє особисте враження від усієї цієї ситуації. Всі вони досить спокійно сприймають звільнення голови Національного банку, не бачать будь-яких ризиків. Нам багато разів говорили, що долар буде завтра по 100. Все це якась фантастика", - сказав президент.

Зеленський зазначив, що зустрівся з усіма заступниками з чинного складу правління Нацбанку і отримав від них рекомендації, а також майже з усіма представниками комерційних банків України.

"Всі три списки, які мені запропонували ці, скажімо так, три окремі "столи" банківського сектору, ми вивчаємо. Вивчаємо і через правоохоронні органи, щоб знати, що це за люди. Про їхній професійний рівень я вже отримав інформацію від банкірів. У нас є час, будуть зустрічі з лідерами зі списку запропонованих на голову Національного банку України. Я не бачу жодних проблем", - вважає глава держави.

Нагадаємо, 1 липня голова НБУ Яків Смолій подав заяву про відставку і пояснив її систематичним політичним тиском, здійснюваним на Нацбанк протягом тривалого часу.

За відставку Смолія Верховна Рада проголосувала 3 липня. 

За інформацією шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної, на відставці голови НБУ наполягав президент Володимир Зеленський

Після заяви про відставку Смолія гендиректор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про призупинення нових інвестицій. Він вважає, що гривня і ціни на активи в Україні впадуть.

На тлі заяви про відставку Смолія підскочив курс долара.

Глава Мінфіну Сергій Марченко заявив, що відставка голови НБУ зірвала Україні "угоду десятиліття". Відхід глави центробанку викликав у інвесторів багато запитань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram