ГоловнаПолітика

ФСБ у Криму затримала, а потім відпустила під підписку кримського татарина, який проходив свідком у справі "Хізб-ут-Тахрір"

Від надання показань Руслан Бекіров відмовився.

ФСБ у Криму затримала, а потім відпустила під підписку кримського татарина, який проходив свідком у справі "Хізб-ут-Тахрір"
Рустем Кямилев.
Фото: crimean-solidarity.org

Співробітники ФСБ в окупованому Криму затримали кримського татарина Руслана Бекірова, якого раніше схиляли до співпраці і надання показань проти іншого політв'язня.

Через кілька годин Бекірова відпустили під підписку про невиїзд.

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

"Він подзвонив мені і встиг розповісти, що його посадили в транспортний засіб і везуть на Леніна, 41. Інкримінують ст. 307 КК РФ", - прокоментував адвокат Рустем Кямілєв.

Увечері видання з посиланням на адвоката Оксану Железняк повідомило, що представники ФСБ Росії відпустили Бекірова під підписку про невиїзд.

"Сьогодні в слідчому відділі ФСБ був проведений допит Бекірова Руслана за обставинами порушеної на нього кримінальної справи за частиною першою статті 307 КК Росії (давання свідомо неправдивих показань). На цей момент він перебуває під підпискою про невиїзд. У понеділок йому призначено слідчі дії, а саме фонографічна і психіатрична експертизи", - сказала адвокат.

Як повідомив сам Бекіров, справу порушено через різницю в письмових і усних свідченнях, які він давав на етапі досудового слідства і в суді в ролі свідка у кримінальній справі Енвера Сейтосманова, засудженого в грудні 2019 року на 17 років колонії суворого режиму. Від надання показань сьогодні Руслан Бекіров відмовився, зіславшись на ст. 51 Конституції Росії.

Раніше Бекіров проходив свідком у справі Енвера Сейтосманова, якого в минулому році російський суд засудив до 17 років колонії суворого режиму за організацію діяльності осередку «Хізб ут-Тахрір"

Бекіров звертався в правозахисний офіс в Сімферополі за юридичною консультацією, оскільки 29 березня 2019 року його затримували співробітники ФСБ і схиляли до співпраці в кримінальній справі політв'язня Енвера Сейтосманова.

Незважаючи на це, Бекіров Руслан взяв участь в судовому процесі і виступив на стороні захисту, розповівши про тиск з боку спецслужб. 11 квітня 2019 року чоловік подав заяву про злочин у Військово-слідчий комітет Чорноморського флоту.

Нагадаємо, Енвера Сейтосманова, двоюрідного брата фігуранта севастопольської справи "Хізб ут-Тахрір" Нурі Прімова, в травні 2018 вивезли з власного будинку в селищі Тилове під Севастополем люди без знаків розрізнення. Йому інкримінують участь в діяльності терористичної організації (ч.2 ст 205.5 КК РФ).

5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сейтосманова до 17 років суворого режиму, визнавши його винним в організації діяльності терористичної організації.

16 квітня 2020 року в Військовому апеляційному суді міста Власіха Московської області відбувся розгляд апеляційної скарги адвокатів Еміля Курбедінова і Сергія Легостова на вирок суду першої інстанції Енверу Сейтосманову. Військовий апеляційний суд залишив вирок Сейтосманову чинним.

Сім'я Сейтосманових - дотримується мусульманства. У 2015 році у Ернеста Сейтосманова проходив обшук в зв'язку з Севастопольською "справою Хізб ут-Тахрір". Тоді чотирьох севастопольців - Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваїтова і Нурі Примова - заарештували і згодом засудили за терористичною статтею.

"Хізб ут-Тахрір" - міжнародна мусульманська політична організація. Її офіційно декларованою метою є встановлення ісламської держави і мусульманського способу життя. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" в 2003 році, включивши в список об'єднань, які названі терористичними. В Україні та інших країнах вона може діяти легально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram