ГоловнаПолітика

Медведчук задекларував частку в телеканалах "1+1" і "2+2" - "Схеми" (оновлено)

Ігор Коломойський і пресслужба "1+1" заявили, що для них ця інформація стала новиною.

Медведчук задекларував частку в телеканалах "1+1" і "2+2" - "Схеми" (оновлено)
Фото: Макс Левин

Голова політради партії ОПЗЖ Віктор Медведчук вніс до декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує в структурі власності ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1". Про це йдеться в розслідуванні журналістів "Схеми: корупція в деталях", пише "Радіо Свобода".

Медведчук вказав, що його дружина Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею Bolvik Ventures Ltd (Британські Віргінські острови). Ця компанія через ланцюг інших фірм є власником 24,66% у ТОВ "Телерадіокомпанія" Студія 1+1" - це зазначено в повідомленні про структуру телеканалу "1+1" станом на 2 березня 2020.

Також там зазначено, що цю компанію контролює бізнесмен Ігор Суркіс, але про Медведчука немає жодної інформації. Іншим співвласником "1+1" вказаний олігарх Ігор Коломойський.

Також Bolvik Ventures Ltd фігурує в структурі власності каналу "2+2". Через низку компаній вона контролює в ньому частку 24,51%, що зазначено в звіті на сайті телеканалу від 16 березня.

"Як і у випадку з "1+1", на офіційному сайт "2+2" зазначено, що компанію Bolvik Ventures Ltd контролює тільки Ігор Суркіс, але немає жодних даних про причетність до неї Віктора Медведчука", - наголосили журналісти.

У структурі власності каналу "Плюс Плюс", який також входить до групи "1+1", компанія Bolvik Ventures Ltd не фігурує. Телеканал "ТЕТ" структуру власності не оприлюднив.

Ігор Коломойський прокоментував, що частка сім'ї Медведчуків у структурі "Студії 1+1" для нього є новиною.

"Порядок такий. Ми отримали цю інформацію. Телеканал повинен відправити запит: коли відбулося відчуження, як відбулося відчуження і чому не повідомили. Тобто чому не повідомили? Чому дізнаємося про це з декларації?" - заявив він.

Водночас Коломойський повідомив, що немає сенсу обговорювати, чи комфортно йому бути партнером сім'ї Віктора Медведчука.

"Навіщо обговорювати, комфортно або некомфортно, якщо це не від мене залежить? Якщо Суркіс продав Медведчуку. Як я можу на це вплинути? Якщо йдеться про Bolvik, то раніше там був Суркіс. Тепер у декларації написали, що власник - Марченко. Потрібно з'ясувати, якої частки, скільки акцій. Там же не написано нічого. До речі, я ніколи не розділяв Медведчука і Суркісів. Я завжди вважав, що вони разом. За якими активами і в якому співвідношенні - це інше питання", - повідомив Ігор Коломойський.

Оновлення. Телеканал теж назвав цю інформацію "новою", а юристи спрямували запити компаніям.

"Останніми днями у медіапросторі поширюється інформація про те, що кілька юридичних осіб, які є в структурі власності телеканалу "1+1", належать Оксані Марченко (дружині Медведчука, - ред.). Дописувачі ресурсів посилаються на дані, зазначені в декларації Віктора Медведчука, яку нещодавно оприлюднив нардеп. Для 1+1 медіа ця інформація є новою. Наразі юристи медіагрупи спрямували відповідні запити до компаній, які входять в структуру власності телеканалу. Офіційний коментар 1+1 медіа з'явиться після перевірки інформації", - йдеться в повідомленні на сайті "1+1".

Нагадаємо, що в січні Нацрада з телебачення і радіомовлення призначила позачергову перевірку ТОВ "ТРК нові комунікації" (телеканал ZIK) і ТОВ "ТРК 112-ТВ" (телеканал "112 Україна). Обидва канали належали соратнику Медведчука Тарасу Козаку. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram