ГоловнаПолітика

Компанія "Мілтон Груп" обікрала іноземців на €65 млн за рік, - ЗМІ

За даними розслідувачів, власник компанії має зв'язки із Саакашвілі.

Українська компанія "Мілтон Груп", яка пропонувала захмарні прибутки від вкладень у криптовалюту для своїх інвесторів, тільки 2019-го обікрала літніх іноземців з усього світу на 65 млн євро.

Про це йдеться в матеріалі "Примарні біткойни і торговці мріями", опублікованому Слідство.інфо.

"Журналісти Dagens Nyheter (Швеція), Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) і партнерських агентств, серед яких "Слідство.Інфо", протягом декількох місяців досліджували її роботу. Репортерам вдалося поспілкуватися з понад сотнею жертв компанії, а також отримати багато інформації від колишнього співробітника фірми", - йдеться в публікації.

Хлопець розповів, що більшість співробітників у кол-центрі не мають досвіду продажів фінансових продуктів. Під час тренінгів у компанії їх вчили "продавати емоції": "Вони говорили: ви можете продати мрії".

За словами Олексія, співробітники кол-центру добре розуміли, що допомагають обманювати людей.

"Ця компанія, те, що вони роблять, це все фейк, усе підробка. Вони просто крадуть гроші в людей", - заявив колишній співробітник компанії.

Співробітники контакт-центру щодня здійснюють до 300 дзвінків. Офіс розділено на різні мовні підрозділи - російський, англійський, італійський та іспанський, кожен орієнтований на ті чи інші регіони. Сам офіс ретельно охороняють, а працівникам навіть заборонено користуватися персональними телефонами на роботі.

Як стверджує ЗМІ, кол-центр "Мілтон Груп" розташований у центрі Києва недалеко від Хрещатика на верхніх поверхах ТРЦ Mandarin Plaza. Компанія існує трохи більше ніж три роки.

"Згідно з держреєстром, її власником є житель Грузії Іраклі Дадівадзе, але співробітники називають справжнім власником компанії іншу людину - ізраїльтянина з грузинським корінням Давида Тодуа", - йдеться в розслідуванні.

За даними журналістів, Тодуа має ділові зв'язки з багатьма політиками в декількох країнах, але найбільше - з колишніми міністрами й іншими діячами партії "Єдиний національний рух" Міхеїла Саакашвілі, який до 2013 року був президентом Грузії.

"Наприклад, Давид Тодуа в українських реєстрах згадується як Давіт Тодва. Чоловік є співвласником кількох українських фірм спільно з колишнім міністром оборони і директором фінансової поліції Грузії Давидом (Давитом) Кезерашвілі. Його 2013 року звинуватили в отриманні 12 мільйонів доларів хабара за те, що він "заплющував очі" на масову контрабанду спирту в Грузію з України. Згодом політика виправдали.

Одна з компаній, якою Тодуа володіє спільно з Кезерашвілі - "Проджект Партнерс" - працює в галузі програмування і обробки даних. Через "Проджект Партнерс" Тодуа і Кезерашвілі також володіють компаніями "Фірма Спец-трейдинг" і частково "Еліткомфортбуд". Директором компанії "Проджект Партнерс" є Гія Гецадзе - колишній заступник міністра юстиції Грузії. Цікаво, що таку саму посаду Гецадзе займав і в Україні до 2018 року. Співвласником "Еліткомфортбуду" є Петро Цискарішвілі, міністр сільського господарства Грузії часів Саакашвілі і один з лідерів його партії "Єдиний національний рух", а також член Руху Нових Сил Михайла Саакашвілі і кандидат у нардепи України Іван Мосашвілі", - сказано в матеріалі.

Журналісти звернулися до українських правоохоронців з питаннями, чи є компанія "Мілтон Груп" фігурантом офіційних розслідувань, але відповіді поки що немає - питання переслали в Офіс генерального прокурора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram