ГоловнаПолітика

Захоплених ФСБ в Азовському морі українських рибалок відпустили

Вони повернуться в Україну "після настання сприятливих погодних умов".

Чотирьох українських рибалок, яких в Азовському морі затримали співробітники прикордонного управління ФСБ РФ, відпустили з-під варти.

Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу" Павло Мельник.

"Українські рибалки звільнені! Щойно отримана інформація, що українських рибалок: Сергія Гогу, Олексія Іванова, Василя Тюркеджі та Максима Терехова, які були затримані в Азовському морі 15 лютого 2020 року, звільнили", - написав нардеп у facebook.

Фото: facebook.com/melnik81

За даними депутата, один з рибалок, Максим Терехов, по телефону зв'язався з родичами і повідомив, що стан здоров'я всіх рибалок задовільний.

Мельник додав, що додому рибалки будуть повертатися на судні, на якому були затримані.

За даними російських ЗМІ, звільнені українські моряки повинні повернутися в Україну після настання сприятливих погодних умов.

За словами "уповноваженої з прав людини в Криму" Лариси Опанасюк, термін арешту рибалок завершився сьогодні, 25 лютого, після чого всі вони були відпущені з-під арешту.

"Всіх чотирьох українських рибалок випустили сьогодні вночі о 00:00 мск. Термін обчислювався для них з моменту винесення рішення судом. Наскільки я знаю, претензій вони не мали жодних. У них є мій номер телефону, але до мене вони не зверталися, значить, допомоги не потребують. Де вони зараз перебувають, я не знаю", - повідомила вона.

Нагадаємо, 15 лютого пресслужба прикордонного управління ФСБ Росії в анексованому Криму повідомила про затримання маломірного судна з чотирма громадянами України на борту. У неділю, 16 лютого, російський суд заарештував українців на 10 діб.

У 2018-2019 роках СБУ неодноразово фіксувала грубі порушення з боку ФСБ Росії щодо українських рибалок в Азовському морі. Згідно з даними контррозвідки, російська спецслужба незаконно затримує українців, а після погроз і шантажу домагається неправдивих свідчень про нібито браконьєрський вилов риби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram