ГоловнаПолітика

Парубій дав свідчення у ДБР про перешкоджання виборчому праву під час парламентських виборів

Йдеться про його запит щодо Шарія, Клюєва і Кузьміна.

Парубій дав свідчення у ДБР про перешкоджання виборчому праву під час парламентських виборів
Фото: Михаил Палинчак

Колишнього спікера Верховної Ради, нардепа Андрія Парубія допитали в Державному бюро розслідувань у справі про перешкоджання виборчому праву під час парламентських виборів у 2019 році

Як пояснив Парубій в Facebook, мова йде про його звернення до правоохоронців з вимогою встановити, чи перебували протягом п'яти останніх років в Україні Андрій Клюєв, Ренат Кузьмін і Анталій Шарій, і чи мають вони право брати участь у виборах.

ЦВК реєструвала їх кандидатами в нардепи, але після запиту Парубія було встановлено, що вони не мають законних прав балотуватися, після чого їх зняли з реєстрації.

"І ось тепер ДБР з цього приводу веде розслідування. Ми якось непомітно опинилися в задзеркаллі, де все навпаки - правда і право переслідуються, а зрада і злочини стають досягненнями", - написав Андрій Парубій.

Нагадаємо, ЦВК зареєструвала кандидатами в депутати ексзаступника генпрокурора Рената Кузьміна, ексглаву Адміністрації президента Вікора Януковича Андрія Клюєва і відеоблогера Анатолія Шарія. Спочатку ЦВК відмовила їм у реєстрації, але переглянула свої рішення на вимогу Верховного суду, який відмовився визнавати факт непроживання кандидатів в Україні протягом останніх п'яти років. При цьому, пізніше Верховний Суд заявив, що ЦВК могла відмовити Клюєву і Шарію в реєстрації.

3 липня ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва і Шарія кандидатами в нардепи. 5 липня таке ж рішення Центрвиборчком ухвалив стосовно Рената Кузьміна.

12 липня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва анулював постанову ЦВК про скасування реєстрації Кузьміна кандидатом в Раду.

15 липня Верховний Суд визнав законним рішення Центральної виборчої комісії про скасування реєстрації блогера Анатолія Шарія кандидатом в народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram