ГоловнаПолітика

Двох росіян судитимуть за спробу замаху на розвідника в Києві

Одному з них відірвало руку через передчасний вибух.

Двох росіян судитимуть за спробу замаху на розвідника в Києві
Тимур Дзортов, один из задержанных в апреле 2019 года
Фото: Скриншот видео СБУ

Служба безпеки України завершила розслідування спроби замаху на офіцера української розвідки, яка сталася 4 квітня 2019 року в Києві.

Про це йдеться на сайті Офісу генпрокурора.

За версією слідства, злочин організували співробітники спецслужб Російської Федерації, а його безпосередніми виконавцями є двоє громадян РФ з-поміж колишніх працівників правоохоронних органів країни-агресора. Вони приїхали в Україну, використовуючи підроблені паспорти Киргизстану.

Замах не вдався, тому що бомба вибухнула під час закладки під автомобіль. У результаті одного диверсанта було серйозно поранено і затримано, через вибух йому відірвало кисть руки.

У СБУ тоді повідомили, що цим диверсантом був громадянин Росії Олексій Комаричев

Усього в зв'язку з замахом було затримано сімох осіб, серед яких як члени ДРГ (колишній заступник голови Інгушетії Тимур Дзортов), так і особи, які допомагали їм (наприклад, співробітник Фіскальної служби, який злив за 200 гривень конфіденційну інформацію про автомобіль жертви).

Офіс генпрокурора повідомив, що обвинувачених у замаху судитимуть за ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 258 (замах на теракт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 4 ст. 358 (використання підроблених паспортів) Кримінального кодексу України.

Обвинувальний акт передадуть до суду після того, як його вивчать підозрювані та їхні адвокати.

Нагадаємо, 4 квітня 2019 року на вулиці Вільямса в Києві підірвали автомобіль співробітника однієї з українських спецслужб. Це сталося під час закладки міни російським диверсантом Олексієм Комаричевим, у якого при собі був підроблений паспорт громадянина Киргизстану на ім'я Олексія Ломака.

Силовики заявили, що він загинув під час вибуху, але, як виявилося, це була неправда. Через 13 днів голова СБУ і головний військовий прокурор провели брифінг, під час якого повідомили, що Комаричев був керівником російської ДРГ, засланої в Україну для вбивства українських офіцерів розвідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram