ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про ліквідацію "майданчиків Яценка"

Документ ліквідує схеми у сфері оцінки нерухомості.

Зеленський підписав закон про ліквідацію "майданчиків Яценка"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який вносить правки до Податкового кодексу і ліквідує так звані майданчики Яценка (законопроєкт 2047-д).

Відповідна інформація міститься на сайті парламенту.

Прийнятий документ скасовує необхідність внесення інформації і отримання її з електронної бази звітів про оцінку нерухомості за допомогою платних електронних майданчиків.

Визначено, що власником єдиної електронної бази звітів є держава в особі ФДМ. Для розрахунку оціночної вартості об'єкта нерухомості Фонд зможе використовувати інформаційні джерела з відкритим доступом і дані про фактичну вартість об'єктів нерухомості з операцій з об'єктами нерухомості, що містяться у відповідних реєстрах.

Визначення оціночної вартості буде відбуватися в автоматичному режимі на основі даних про об'єкт нерухомості, які внесені в єдину базу.

Розмір плати за реєстрацію звіту про оцінку встановлять в розмірі 10% від прожиткового мінімуму на 1 січня року, в якому проходить реєстрація. Формування довідки про оціночну вартість нерухомості буде безкоштовним.

12 грудня парламент розблокував підписання проєкту закону 2047-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України про ліквідацію корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості і прозорості реалізації майна". Тоді документ підписав спікер парламенту Дмитро Разумков і його направили на підпис президенту.

Верховна Рада 5 грудня ухвалила в цілому законопроєкт, який з 1 січня 2020 році вводить спрощений метод оцінки об'єктів нерухомості, що передбачає їх автоматичну оцінку. У разі незгоди з оцінкою вартості, яку модуль визначить автоматично, громадяни зможуть отримати її у оцінювача і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі, як це передбачає поточна процедура, свідчить текст документа.

При цьому народні депутати передбачили безкоштовний доступ до бази для перевірки або внесення даних про оцінку нерухомості.

Так звані майданчики Яценка - це електронні платформи, які з'явилися в 2017 році під час прийняття держбюджету на майбутній рік. Одна з поправок до Податкового кодексу передбачала появу посередників між оцінювачами нерухомості і Фондом держмайна в процесі внесення звіту про оцінку нерухомості в єдину базу. Таким чином вони отримували гроші за внесення даних в базу Фонду. 

За деякими даними, монополістом цих майданчиків є нардеп Антон Яценко.

Нагадаємо, в першому читанні за цей документ Рада голосувала 12 листопада. Сам депутат Антону Яценко, який не раз фігурував у ЗМІ як "наглядач за майданчиками", закликав більшість "не перетворювати парламент у цирк і шапіто".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram