ГоловнаПолітика

Зеленський подав законопроєкт, що спрощує отримання українського громадянства деяким іноземцям

Проєкт пропонує спрощене громадянство для росіян, переслідуваних у РФ.

Зеленський подав законопроєкт, що спрощує отримання українського громадянства деяким іноземцям
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства", який передбачає спрощене отримання громадянства деякими категоріями іноземців.

Про це повідомляє пресцентр голови держави.

Законопроєкт передбачає звільнення певних категорій осіб від обов'язку подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство у разі набуття громадянства України за умови складання ними присяги громадянина України.

Документ також пропонує звільняти від обов'язку подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство у разі набуття громадянства України особами, які проходять (проходили) військову службу за контрактом у ЗСУ, допомагали в забезпеченні національної безпеки й оборони, за умови подання ними декларації про відмову від іноземного громадянства.

Також передбачено звільнення від обов'язку подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство особам, які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта і зазнали в своїй країні переслідування, з умовою надання ними декларації про відмову від іноземного громадянства.

Крім того, проєкт пропонує розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням; скоротити перелік незалежних від людини причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства; переглянути підстави для втрати громадянства України; уточнити підстави скасування рішення про оформлення набуття громадянства і т.д.

Законопроєкт також пропонує внести зміни до низки законів України, передбачивши надання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на державну службу, на службу в органи місцевого самоврядування, службу в правоохоронних органах і т.д.

Нагадаємо, 13 серпня Зеленський підписав відповідний цьому законопроєкту указ про спрощений порядок отримання українського громадянства росіянами, які на батьківщині зазнали переслідувань за політичні переконання.

Указ також спрощує отримання громадянства іноземцями, які брали участь в антитерористичній операції або операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Кабміну було доручено розробити і внести на розгляд парламенту законопроєкт, що відповідає цьому указу.

Ці дії стали жестом Зеленського на підписаний президентом РФ Путіним указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям так званих "ДНР" і "ЛНР".

1 травня Путін також видав указ, що спрощує порядок отримання громадянства РФ для українців, що жили в Криму і на Донбасі до весни 2014 року, а 17 липня розширив спрощену видачу російських паспортів на весь Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram