ГоловнаПолітика

Денісова відвідала Марківа в італійській колонії

Справа засудженого в Італії нацгвардійця має політичне значення.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала Віталія Марківа, якого італійський суд засудив до 24 років позбавлення волі.

Про це вона повідомила у facebook у вівторок, 3 грудня.

Разом з Денісовою в міланську виправну колонію "Опера" приїхали представник омбудсмана з дотримання прав людини в місцях несвободи і процесуальних прав В'ячеслав Петльований і Олена Тучіна, начальниця відділу моніторингу прав громадян України, які перебувають у місцях несвободи за кордоном і на тимчасово окупованій території.

Фото: facebook.com/denisovaombudsman

"Ми детально обговорили обставини справи, в якій італійський суд визнав винним громадянина України у вбивстві італійського журналіста. Наголошую, що справа ґрунтується на свідченнях єдиного свідка - французького журналіста, водночас жодних експертиз слідством проведено не було. Також в офіційних документах у справі італійська сторона зазначає перебування Віталія Марківа у складі парамілітарних структур. А насправді українець належав до військовослужбовців Національної гвардії України", - нагадала Денісова.

Омбудсман зазначила, що обвинувальним вироком у справі Віталія Марківа Національна гвардія України буде визнана тимчасовим формуванням, дії якого були незаконними, що надалі використовуватиметься РФ. "Тому можна стверджувати, що справа нашого громадянина має політичне значення", - наголосила Денісова.

Денісова закликала державні органи України визначитися зі статусом засудженого в Італії українця і попросила українську діаспору, італійців та італійські ЗМІ, небайдужі до долі Марківа, до максимального розголосу та поширення об'єктивної інформації про обставини загибелі журналіста Андреа Роккеллі.

Нагадаємо, 12 липня суд міста Павії (Італія) засудив українського військового Національної гвардії Марківа, обвинуваченого в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі, до 24 років позбавлення волі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

Пізніше Україна подала апеляцію у справі Марківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram