ГоловнаПолітика

Адвокат Порошенка: Труба наговорив на цілий букет статей КК

Правозахисник прокоментував інтерв'ю директора ДБР, яке вийшло на LB.ua.

Адвокат Порошенка: Труба наговорив на цілий букет статей КК
Фото: prm.ua

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань вважає, що генеральному прокурору Руслану Рябошапці слід зацікавитися інтерв'ю директора Державного бюро розслідувань Романа Труби, яке вийшло на LB.ua. Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді".

На думку адвоката, директор ДБР "фактично визнав себе винним у систематичних порушеннях закону".

"Соня Кошкіна і Вікторія Матола "розкрутили" Трубу на цілий букет статей КК. Тут тобі і 343 (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця), і 364 (Зловживання владою або службовим становищем), і 367 (Службова недбалість), і 369-2 (Зловживання впливом)", - зазначив Головань.

"Труба визнав відсутність ілюзій щодо свого статусу, а тому можна вважати доведеним, що на слідчих він впливає умисне. А оскільки про опір слідчих ДБР незаконному впливу не чути, вони цьому впливу підкоряються. Отже, процесуальна самостійність слідчих ДБР - порожня формальність. ДБР як правоохоронного органу на сьогодні не існує, що є прямим результатом діяльності Труби та його спільників", - додав також адвокат.

Підтвердженням цього, на його думку, є також зустрічі з представниками Офісу президента і реєстрація всіх заяв Портнова, "тоді як незаконних відмов ДБР у реєстрації кримінальних проваджень тисячі".

"Яскравою є реакція Труби на питання про можливу обіцянку депутата від "Слуги народу" вирішити якісь питання через нібито заступника Генпрокурора Віктора Трепака: "Не було відповідного звернення, а тому провадження немає". Але відповідно до закону, виявлення злочинів - одне із завдань ДБР. Усі отримані із заяв і повідомлень, а також виявлені з інших джерел відомості про обставини, які можуть свідчити про вчинення злочину, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України. Однак під керівництвом Труби ДБР настільки "незалежне і неупереджене", що без проблем реєструє тільки заяви багаторічних друзів посадових осіб президентського офісу", - зазначив адвокат.

Також на думку Голованя, "феєрично "поплив" Труба і на питанні про його махінації з адресою ДБР".

"Загальновідомо, що лігво Труби та його поплічників - будівля номер 15 по вулиці Петлюри. Однак будівля ця розташована в Шевченківському районі Києва. І слідчі ДБР повинні зі своїми клопотаннями звертатися в Шевченківський суд. От тільки з матеріалами, що ґрунтуються на портновській брехні і наклепах, у Шевченківському суді можна нарватися на відмову. Інша річ – славнозвісний Печерський суд. А тому Труба шахрайськи робить вигляд, що сидить не на Петлюри, а на Грушевського. Однак на Грушевського ДБР не знайти, на адресні махінації Труби вже почали звертати увагу. Тому Труба недавно, а саме 11 листопада 2019 року, своїм наказом "перемістив" слідчих центрального апарату ДБР на бульвар Лесі Українки, 26. Само собою, слідчі нікуди не переїхали, а просто Труба такими примітивними способами намагається втриматися під захистом "печерного" правосуддя", - зазначає адвокат.

Ці, а також наведені докладніше в блозі факти, на думку адвоката Порошенка, повинні привернути увагу генпрокурора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram