ГоловнаПолітика

Виборчий кодекс після вето Зеленського повністю переписали

Законопроєкт скоротиться удвічі.

Виборчий кодекс після вето Зеленського повністю переписали
Фото: EPA/UPG

У середу, 27 листопада, на сайті Верховної Ради з'явився фінальний текст Виборчого кодексу з поправками президента Володимира Зеленського.

Про це повідомив радник секретаря РНБО Сергій Сивохо у фейсбуці.

За його словами, серед іншого, до Виборчого кодексу планують внести норму про право тимчасово переміщених осіб реалізувати право голосу на виборах президента України, народних депутатів України, місцевих виборах і референдумах згідно з порядком, установленим законом.

Однак на цьому зміни не закінчуються, тому що, по суті, кодекс переписано майже повністю.

Якщо в прийнятій к липні редакції було 553 статті (не враховуючи перехідних положень), то в новій версії - лише 289. Вона складається з чотирьох книг: загальна частина, вибори президента, вибори народних депутатів і місцеві вибори.

Було прийнято рішення виключити з кодексу положення законів про Центральну виборчу комісію і Державний реєстр виборців - вони залишаться як окремі законодавчі акти.

Ключове положення про відмову від мажоритарки і 5%прохідний бар'єр у Раду залишаться чинними.

Виборчий кодекс, якщо за нього проголосує Верховна Рада, набере чинності з 1 січня 2020 року, а не з 1 грудня 2023 року.

Нагадаємо, Рада прийняла Виборчий кодекс 11 липня 2019 року. Перед цим парламент 17 разів повертався до розгляду поправок до документа.

Він мав об'єднати положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Кодекс розробляли на базі проєкту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram