ГоловнаПолітика

Верховний Суд відклав до грудня касацію Пукача

Убивця журналіста Гонгадзе відбуває довічне ув'язнення.

Верховний Суд відклав до грудня касацію Пукача
Фото: Вікторія Матола

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду переніс на 5 грудня розгляд справи про перегляд вироку Олексієві Пукачу. Він відбуває довічний термін за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Причиною перенесення засідання став розгляд клопотання нового адвоката Пукача Володимира Нестерака, поданого до Печерського районного суду Києва, про продовження строку касаційного оскарження. За словами адвоката, засідання призначене на 26 листопада. Тому він попросив почекати на рішення Печерського райсуду.

Крім того, адвокат потерпілого Олексія Подольського Тетяна Костіна заявила перед судом вимогу про виконання рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31 травня 2017 року про відсторонення Валентини Теличенко як представниці потерпілої Мирослави Гонгадзе.

За словами Костіної, представниці Мирослави Гонгадзе немає в справі, а тому вона може бути в судовому засіданні вільним слухачем.

На зауваження судді про те, що перехідними положеннями Закону "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що всі касаційні провадження, розгляд яких не завершився до моменту створення нового Верховного Суду (до складу якого увійшли касаційні суди), повинні розглядатися заново, Костіна відповіла, що справу Пукача розглядали за кримінальним законодавством 1960 року. Тому застосовувати нові норми недоречно.

Суд вирішив розіслати цю вимогу всім сторонам справи і отримати їхню позицію з цього приводу.

Нагадаємо, Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі в Київській області знайшли його обезголовлений труп. Убивцю Олексія Пукача через 12 років засудили до довічного ув'язнення.

Було встановлено, що Пукач розправився з журналістом за вказівкою ексміністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, якого знайшли мертвим 4 березня 2005 року у власному будинку під Києвом з двома вогнепальними пораненнями в голову, й інших посадових осіб.

На суді Пукач частково визнав свою провину і той факт, що діяв за наказом ексголови МВС. Але заявив, що не збирався вбивати журналіста - його смерть нібито була випадковою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram