ГоловнаПолітика

Порошенко: вперше саміт НАТО може пройти без України

Саміт пройде в Лондоні 3-4 грудня.

Порошенко: вперше саміт НАТО може пройти без України
Фото: eurosolidarity.org

Україна повинна продовжувати реформи й отримати План дій щодо членства в НАТО, але зараз українська влада не робить кроків уперед у цьому напрямку. Про це сказав п'ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв'ю "Прямому каналу".

Політик розповів про роботу в рамках засідання Парламентської асамблеї НАТО в Лондоні.

«Я хочу подякувати всій українській делегації, яка брала участь у Парламентській асамблеї НАТО. Вперше за всю історію існування ПА НАТО, питання, висунуте однією з країн-членів, яке передбачало дуже м'яке ставлення до продовження санкцій проти РФ, зусиллям усієї нашої делегації було зняте з розгляду», - розповів він.

За його словами, питання, що стосується резолюції України, питання, що стосується проведення навесні наступного року сесії ПА НАТО в Україні - це також вимагало великої координації та великих спільних рішучих дій делегації.

«Але найголовніше, щоб Україну нарешті запросили до саміту НАТО, який має відбутися в Лондоні», - зазначив Петро Порошенко.

Він додав: «Під час мого президентства не було жодного випадку, коли саміт НАТО проходив без України, без проведення комісії Україна-НАТО. Тому що для нас це питання життя і смерті. Для нас це питання безпеки, це питання виживання і захисту національних інтересів».

«Ми повинні високо тримати українське питання в порядку денному НАТО», - підкреслив п'ятий президент України.

За його словами, вперше є ризик, коли Лондонський саміт може пройти без України, без запрошення українського президента.

«Звичайно, ми на це повинні рішуче реагувати. Мною була запропонована позиція, коли парламенти країн-членів звернуться до президентів, глав держав і урядів з проханням обов'язково запросити Україну. Обов'язково надати нам План дій щодо членства в НАТО», - повідомив політик.

При цьому він додав: «Ось коли мова йде про розмови - кажуть усе добре, коли мова йде про дії, рішучі дії, які забезпечують нам членство в НАТО, надання нам ПДЧ - там чомусь влада робить крок назад».

«Я, наша команда, «Європейська Солідарність» будемо робити все можливе, щоб не дати зупинити ні європейську, ні євроатлантичну інтеграцію України», - підкреслив він.

Петро Порошенко також нагадав, що членство в ЄС і НАТО є вимогою української Конституції, а «закони і Конституцію треба виконувати», - додав він.

«Це сьогодні воля українського народу, оскільки понад 55% українців твердо налаштовані на те, щоб Україна була членом НАТО», - сказав Петро Порошенко.

Він також розповів, що в сьогоднішніх рішеннях ПА НАТО чітко записано і у виступі Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга було окремо відзначено, що «двері НАТО відкриті, рішення Бухарестського саміту дійсні».

«Україна повинна робити свою частину роботи, проводити реформи, не зупинятися на них. Він окремо відзначив у своєму виступі ті величезні досягнення, які були зроблені нашою командою за попередні п'ять років. І закликав - продовжуйте реформи, боріться за членство в НАТО. Двері НАТО відкриті для України», - розповів Петро Порошенко про виступ голови Альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram