ГоловнаПолітика

Рада скасувала частину "правок Лозового" і дала НАБУ і ДБР право на прослуховування

Депутати з другого разу прийняли законопроєкт 1009.

Рада скасувала частину "правок Лозового" і дала НАБУ і ДБР право на прослуховування
Фото: Відомості.UA

Верховна Рада прийняла законопроєкт №1009 про зміну кримінального процесуального законодавства, за який 19 вересня не вистачило голосів і його довелося направити на повторне друге читання.

За закон проголосувала конституційна більшість - 330 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

Закон скасовує частину так званих скандальних "поправок Лозового", які помітно ускладнили процедуру досудового розслідування і проведення експертиз.

Глава профільного комітету Денис Монастирський під час представлення доопрацьованого законопроєкту сказав, що було прийнято рішення залишити статтю 219 Кримінального процесуального кодексу у старій редакції. Вона встановлює терміни розслідування фактових кримінальних проваджень з моменту провадження у ЄРДР до моменту, коли слідчі і прокурор повинні завершити його. 

"Ми пропонуємо скасувати пропозиції, внесені законопроєктом 1009, і залишити її у чинній редакції. Якщо слідчий і прокурор не встиг розслідувати, він звертається за продовженням терміну. Але якщо він не відпрацював, не зробив усі необхідні слідчі дії, справа закривається", - пояснив Монастирський.

"Ще одним питанням є продовження термінів досудового розслідування після оголошення підозр. Діюча стаття КПК говорить, що до 3 місяців продовжує прокурор, після цього до 6 місяців і до 12 місяців продовжує слідчий суддя. Цю пропозицію ми залишаємо", - також сказав він.

Під час розгляду правок у залі було прийнято рішення зберегти право на оскарження підозр. За словами Монастирського, за час дії цієї правки було винесено 222 тисяч підозр, з них оскаржили тільки 42. Але депутати все одно вирішили зберегти таку можливість.

Іншим важливим нововведенням законопроєкту стало надання права на автономне прослуховування Національному антикорупційному бюро і Державному бюро розслідувань. Раніше їм доводилося звертатися за прослуховуванням у Службу безпеки України.

Зміни до статті 27 закону про статус народного депутата і статтю 482 Кримінального процесуального кодексу, які стосуються обшуків, прослуховування і затримання народних депутатів вирішили винести в окремий законопроєкт.

"Ми сьогодні реєструємо законопроєкт, у який винесли норми, що стосуються обшуку, проведення негласних слідчих дій і затримання народних депутатів. Вийнявши це з тіла цього закону, ми взяли на себе зобов'язання внести законопроєкт про те, як повинні здійснюватися ці дії", - сказав на брифінгу після голосування Монастирський.

Нагадаємо, що 19 вересня розгляд законопроєкту №1009 у другому читанні завершивя скандалом. Коли на табло з'явилися провальні 196 голосів за мінімально необхідних 226, спікер Дмитро Разумков зупинив голосування. Після суперечок у залі законопроєкт відправили на повторне друге читання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram