ГоловнаПолітика

Глава Верховного Суду: складається враження, що інших гілок влади немає, є тільки Президент

У Зеленського знайшовся час для Тома Круза, але не для Данішевської.

Глава Верховного Суду: складається враження, що інших гілок влади немає, є тільки Президент
Фото: Макс Требухов

Глава Верховного Суду Валентина Данішевська різко прокоментувала проєкт судової реформи, запропонованої Президентом Володимиром Зеленським.

Під час виступу на Судовому форумі у п'ятницю вона, зокрема, розкритикувала ініціативу Зеленського щодо скорочення чисельності суддів Верховного Суду.

"На відміну від інших питань, з приводу скорочення Верховного Суду дискусії у парламенті немає. Ми спілкувалися з багатьма депутатами, і аргумент був один - ми усе розуміємо, але ми зобов'язані підтримати Президента. Створюється враження, що інших гілок влади немає, є тільки Президент. Так тихо раптово до нас може заїхати авторитаризм. Це дуже небезпечно", - сказала вона.

Данішевська додала, що судова влада має намір захищати свою незалежність.

В інтерв'ю "Бі-бі-сі" вона також поскаржилася, що двічі просила Зеленського про зустріч, але Президент на контакт не пішов.

"У мене були зустрічі з керівництвом Верховної Ради. Я намагалася донести їм, що сьогодні ці зміни - не на часі. Верховний Суд згодом буде долати залишки справ і скорочуватиметься природним шляхом. Можливо, за рік-півтора ми подолаємо залишки. Якраз до цього часу підійде термін, коли судді можуть піти у відставку, і вони частково будуть йти у відставку, хто досягне граничного віку перебування на посаді (65 років). Здається, що мені у цілому вдалося переконати співрозмовників, але відповідь така: "Треба вам говорити з Президентом". Двічі я пропонувала Президенту зустрітися і поговорити. Один раз публічно і вдруге - письмово. Але часу у нього поки для голови Верховного Суду не знайшлося. Хоча я бачила, що нещодавно він зустрічався з Томом Крузом", - сказала Данішевська.

Нагадаємо, що судова реформа Зеленського передбачає скорочення кількості суддів з 200 посад до 100.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram