ГоловнаПолітика

Кличко наполягає на громадському обговоренні закону про столицю

Мер Києва також закликав направити законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії.

Кличко наполягає на громадському обговоренні закону про столицю
Фото: Макс Левин

Мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко наполягає на громадському обговоренні законопроєкту №2143-3 про розділення повноважень мера столиці і голови КМДА, а також - на направленні його на розгляд до Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанська комісія").

Про це він заявив на пресконференції, повідомляють "Українські Новини".

"Ми повинні зробити карту на десятиліття, яким чином кияни будуть жити, за якими правилами. І ці правила повинні бути звірені з нашими європейськими партнерами, враховуючи їх зауваження, поради, пропозиції. Без консультацій з іноземними партнерами, європейськими представниками, експертами і киянами неможливо приймати цей закон", - сказав Кличко.

Він також зазначив, що з підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна взяла на себе зобов'язання гармонізувати своє законодавство з європейським, і реформа місцевого самоврядування, зокрема, має розглядатися єдиним дорадчим органом Ради Європи - "Венеціанською комісією".

При цьому, на думку Кличка, цей законопроект направлений тільки на прикриття неконституційної зміни влади у Києві.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада на пленарному засіданні розгляне законопроєкт №2143-3 про розділення посад мера і голови КМДА у першому читанні.

Реальну виконавчу владу у Києві має глава КМДА, якого призначає Президент, тоді як обраний киянами мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за якого голосували кияни. В результаті цього у листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді глави міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу у місті.

У травні 2014 року мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий Президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА. Це було частиною віденських угод між Порошенком і Кличком.

16 вересня на сайті Ради з'явився проєкт закону про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ", який передбачає проведення виборів мера Києва у грудні 2019 року. Також він розділяє посаду мера і глави КМДА і повертає районні ради. Ініціаторами документа є 39 нардепів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочком. Серед них 36 - з фракції "Слуга народу".

4 вересня Кабмін підтримав звільнення Кличка з посади голови КМДА. Раніше уряд Володимира Гройсмана відмовлявся розглядати це питання.

Сам Кличко вважає, що наступні вибори у столиці можуть стати безглуздими, якщо ці дві посади розділять. Незважаючи на таку позицію, він планує брати у них участь і впевнений у перемозі. При цьому Кличко назвав дострокові вибори у Києві "великою помилкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram