ГоловнаПолітика

Рада спростила умови ліцензування госпдіяльності

Законопроєкт вводить нову санкцію за порушення умов ліцензування.

Рада спростила умови ліцензування госпдіяльності
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада спростила умови ліцензування господарської діяльності.

Про це повідомляють на сайті Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства.

"2 жовтня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт щодо вдосконалення ліцензування господарської діяльності в Україні. Мета законопроєкту - спростити процедури ліцензування для дерегуляції економічної діяльності", - йдеться в повідомленні.

Цей законопроєкт вводить нову санкцію за порушення умов ліцензування - призупинення дії ліцензії в повному обсязі або частково. Такий вид санкції визначається як більш ефективний, аніж повне анулювання ліцензії, оскільки дає ліцензіату можливість виправити виявлені порушення ліцензійних умов і після цього швидко відновити чинну ліцензію для своєї діяльності.

Водночас законопроєкт встановлює порядок відновлення дії ліцензії, яка була зупинена органом ліцензування, а також порядок оскарження ліцензіатом рішення органу ліцензування про призупинення дії ліцензії.

Передбачається також, що у разі повторного подання заяви про отримання ліцензії необхідно буде додавати тільки ті документи, які стали підставою для рішення про відмову в його розгляді, за умови, що попередньо представлені документи, які знаходяться в ліцензійній справі, на момент подачі повторної заяви зберегли свою актуальність.

Крім того, законопроєкт визначає, що анулювання ліцензії може бути здійснено тільки в разі серйозних порушень або їх повторення.

Також вводяться нові умови для анулювання ліцензії - в разі визнання недієздатним, обмежено дієздатним, визнання безвісти відсутнім, оголошення померлим ліцензіата; наявності акта про неусунення ліцензіатом упродовж терміну призупинення дії ліцензії порушень, що стали підставою для її зупинки.

Водночас буде виключено підстави для анулювання ліцензії в разі несплати ліцензіатом за видачу ліцензії.

Понад те, документ пропонує уніфікувати розмір штрафів за порушення законодавства в сфері ліцензування, а також удосконалює процедури оскарження дій органів ліцензування в Експертно-апеляційній раді.

Серед обов'язкових умов для надання ліцензії господарської діяльності законопроєктом визначено обов'язковість безбар'єрного доступу для маломобільних груп населення.

Нагадаємо, раніше Рада скасувала ліцензування телекомпослуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram