ГоловнаПолітика

У Кабміні мають намір створити робочі групи для боротьби з корупцією

До робочих груп увійдуть і представники громадських організацій.

У Кабміні мають намір створити робочі групи для боротьби з корупцією
Фото: Александр Рудоманов

У Кабінеті Міністрів разом із представниками громадських організацій мають намір створити робочі групи для боротьби з корупцією в різних галузях. Про це заявив міністр Кабміну Дмитро Дубілет під час конференції, присвяченій антикорупційним заходам, передає "Укрінформ".

"Щодо кожного проєкту ми зможемо сформувати спільну робочу групу, яка складатиметься з представників уряду та громадянського суспільства", - зазначив Дубілет.

Координаторка урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції" Оксана Величко підкреслила, що 110 громадських організацій описали 139 необхідних антикорупційних заходів у різних сферах.

"Кожний антикорупційний захід має опис проблеми та рішення, кроки, які необхідно зробити, щоб подолати її. Запропоновані 139 коротких описів антикорупційних заходів не є вичерпними з погляду кількості та рецептів рішень", - зазначила вона.

За словами Величко, серед корупційних схем, які необхідно викорінити, є затягування з прийняттям рішень інститутами й органами влади, що змушує бізнес звертатися до посередників для "вирішення питань".

"Наприклад, були скарги, що Державіаслужба затягує з розглядом питання про визначення допустимої висоти будинків навколо аеропортів, і будівельники змушені шукати людей, які допоможуть прискорити вирішення питання", - сказала вона.

Вона додала, що для боротьби з галузевими корупційними схемами необхідні мобільні ефективні команди, які включали би в свій склад і державних службовців, і громадських діячів, і експертів.

Нагадаємо, 31 серпня Дубілет вніс законопроєкт про перезапуск Нацагентства з питань запобігання корупції. Він запропонував змінити форму управління НАЗК, зобов'язати керівництво свого Офісу подавати е-декларації, а також скоротити держфінансування політичних партій.

Крім того, у вересні Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт про грошову винагороду викривачів корупції. Згідно з ним, викривачам корупції гарантуватимуть захист і конфіденційність, а також матеріальну винагороду в межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру хабара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram