ГоловнаПолітика

Сенцов виступив на відкритті Ялтинської європейської стратегії

Режисер закликав Зеленського працювати далі над звільненням українських політв'язнів.

Фото: Соня Кошкіна

Звільнений з російського полону український режисер Олег Сенцов відкрив сьогодні 16 Ялтинську європейську конференцію в Києві. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Сенцов показав банку для зберігання чаю, яка була при ньому від самого початку п'ятирічного ув'язнення. На банку він наліпив жовту і блакитну смужки паперу, через що її постійно намагалися відібрати.

"Це не Іловайськ і не Дебальцеве, звичайно. Я не був на сході, на фронті. Ці роки я провів у в'язниці. Так склалося, у кожного своя боротьба", - сказав Сенцов.

Режисер також привіз із Мордору іменну бирку, яка весь цей час кріпилася до його тюремної роби. Бирка містить особисті дані і червону смужку, яка означає «схильність до втечі», до «деструктивних дій» і т.д.

Протягом промови на конференції Сенцов поклав бирку в банку і вручив її президентові Володимиру Зеленському, сказавши, що там же повинні опинитися бирки інших українців, які досі в полоні в Росії.

Подаємо повний текст промови Олега Сенцова:

"Я дуже вдячний організаторам за запрошення на цей форум - мені сказали, що можна говорити про все що завгодно. Я, взагалі-то, завжди кажу про те, що думаю, намагаюся говорити про головне. І сьогодні я буду говорити про головне. Сьогодні я буду говорити про банку, просту пластикову банку, і те, що має бути в ній. Я зараз усім поясню, що я маю на увазі. Там, де я був п'ять років - у в'язниці, кожна дрібниця, кожна річ має велике значення. Там нічого не викидають, усе використовують, і важлива штука - це чай. У пакетику, у коробочці, а можна в банці - я зберігав у банці.

Це була непроста банка. У мене були два зошити - жовтий і синій. Я їх не замовляв, мені просто їх передали в передачі, так сталося. Це було ще на самому початку, у перший місяць. Я взяв і вирізав із цих зошитів дві смужки - синю і жовту - і наліпив на цю банку, і написав два слова: слово «Слава» і слово «Україна». І поставив на видне місце. Усі п'ять років, поки я «подорожував» по тюрмах Російської Федерації, вона була зі мною, і я ставив її на видне місце.

Вона дуже дратувала тюремників. Вони постійно зачіпалися, відривали прапор, намагалися топтати - було багато такої дрібної метушні через цю банку. Це була маленька моя боротьба. Це, звичайно, не Іловайськ і не Дебальцеве. Я не був на Донбасі, не був на війні - мене заарештували за два дні до того, як я мав туди поїхати. Ну, так сталося - у кожного своя доля, і ми її не вибираємо. І я вів свою маленьку боротьбу. Нікому не відому, нікому не видну - один на один із цією системою. За себе, за свою гідність, за свою країну і за дві смужки - жовту і синю.

Ось ця банка (показує - ред.). Ще в тюрмах у російських в'язнів є так звані нагрудні знаки. Оце мій [дістає знак, - Ред.]. Червона смуга означає «схильний до втечі», «спецв'язень», «спецконтроль», ну й інші моменти всі. Я напам'ять його забрав.

У деяких арміях світу є така традиція - навіть не традиція, а правило - після загибелі бійця його командир відриває жетон, щоб зібрати звіти про загиблих. Це сумне правило, сумна традиція. Я хотів би започаткувати іншу: мені дуже хотілося б, щоб ця банка якомога швидше наповнилася бирками тих, хто все ще перебуває в полоні в Росії, на Донбасі й у Криму.

Пане президенте, зробіть так, щоб ця банка якомога швидше наповнилася".

Нагадаємо, 7 вересня Україна і Росія здійснили великий обмін полоненими "35 на 35": Росія повернула 24 захоплених моряків і 11 політв'язнів, включаючи Сенцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram