ГоловнаПолітика

Сенатори США Джонсон і Мерфі зустрілися з генпрокурором і секретарем РНБО (оновлено)

"Обговорювалися важливі питання військово-політичного співробітництва України зі США".

В Україну прибули з офіційним візитом американські сенатори Рон Джонсон і Кріс Мерфі, які проведуть у Києві серію зустрічей з представниками української влади. Про це в твіттері повідомляє посольство США в Україні.

"Ми раді вітати сенатора Рона Джонсона з Вісконсина і сенатора Кріса Мерфі з Коннектикуту в Києві, де вони матимуть зустрічі з українськими чиновниками з питань міцного партнерства України і США", - сказано в повідомленні.

У посольстві також відзначили, що перша зустріч Джонсона і Мерфі була з українським генпрокурором Русланом Рябошапкою, "під час якої він поділився своїми поглядами щодо антикорупційних реформ в Україні".

Джонсон и Мерфи с Рябошапкой и бывшим замом генпрокурора Виталием Касько
Фото: U.S. Embassy Kyiv
Джонсон и Мерфи с Рябошапкой и бывшим замом генпрокурора Виталием Касько

Оновлення. Із сенаторами також зустрівся секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк, повідомила пресслужба РНБО у фейсбуці.

Відзначається, що сторони обговорювали "важливі питання військово-політичного співробітництва України зі США, виклики безпеки в Центрально-Східному регіоні, посилення санкційного тиску на Росію, можливості розширення комплексної підтримки України у сферах безпеки і оборони". Також окремо було обговорено загрози реалізації проєкту "Північний потік-2".

"Ціную позицію наших американських партнерів із зупинки будівництва «політичного» газопроводу. Без сумніву, це чергова пастка з гібридного інструментарію Росії, яка загрожує енергетичній безпеці всієї Європи", - заявив за підсумками зустрічі Данилюк.

Нагадаємо, Рон Джонсон і Кріс Мерфі дотримуються проукраїнських поглядів. Нещодавно через це їм відмовили у в'їзді на територію Росію.

Рон Джонсон є співголовою української групи підтримки в Конгресі США. Напередодні він заявив, що вважає президента РФ єдиною людиною, яка може за один день припинити військовий конфлікт на сході України і закликав його "відкликати псів війни" з Донбасу. Джонсон також ініціював і підтримував низку законодавчих актів щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію в Україні та переслідування дисидентів. Сенатор є співавтором резолюції Сенату із закликом до більш активного реагування на агресію Росії в Керченській протоці в листопаді 2018 року, а також - до санкцій через "Північний потік-2".

Кріс Мерфі був одним з авторів проєкту резолюції, що засуджує агресію Росії проти України минулого року. У ній США закликали РФ негайно звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram