ГоловнаПолітика

Рада просить КС оцінити законопроєкт про право парламенту створювати консультативно-дорадчі органи

Законопроєкт внесено в Раду президентом.

Рада просить КС оцінити законопроєкт про право парламенту створювати консультативно-дорадчі органи
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада просить Конституційний Суд оцінити конституційність законопроєкту №1028 про закріплення в Конституції її повноваження створювати консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи.

За включення до порядку денного та направлення законопроєкту №1028 в КС проголосували 264 депутати при мінімально необхідних 226.

Відповідно до Конституції законопроєкт про внесення змін до неї може розглядатися Радою за наявності висновку КС про відповідність проєкту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Згідно з ст.157 Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Також відповідно до цієї статті Конституція не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Згідно з ст.158, законопроєкт про внесення змін до Конституції, який розглядався Радою і не був прийнятий, може бути поданий до парламенту не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо нього. Також відповідно до цієї статті Рада протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

У пояснювальній записці зазначається, що документ передбачає закріплення в Конституції ефективного механізму організації та діяльності Ради. Відзначається, що можливість створення в межах засобів, передбачених у державному бюджеті Ради, для здійснення своїх повноважень консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів є важливою запорукою ефективної організації органів і служб, які повинні створюватися парламентом для забезпечення його роботи.

Передбачається, що прийняття законопроєкту призведе до реформування системи органів, що забезпечують функціонування парламенту.

3 серпня Зеленський запропонував Раді закріпити в Конституції її повноваження створювати консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram