ГоловнаПолітика

Затримку з обміном пов'язали з бажанням РФ отримати свідка у справі MH17

Видача бойовика Цемаха може послабити позицію обвинувачення в голландському суді.

Затримку з обміном пов'язали з бажанням РФ отримати свідка у справі MH17
Фото: Радио Свобода/ video grab

Причина затримки з обміном утримуваними особами між Україною та Росією може бути пов'язана з бажанням РФ отримати свідка у справі MH17 Володимира Цемаха.

Про це без зазначення джерел повідомили кілька людей, серед яких головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов, колишній нардеп Мустафа Найєм і засновник міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліот Гіггінс.

"Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну. Річ у тім, що Путін вимагає видачі на обмін Володимира Цемаха - командира роти найманців у 2014-му в Сніжному, який є одним з підозрюваних у розслідуванні загибелі "боїнга" МН-17. Саме бажання забрати Цемаха й зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених. Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес по "боїнгу", який почнеться в Нідерландах 2020 року", - заявив Бутусов.

Те саме заявив Найєм. "За моєю інформацією, причиною затягування обміну політв'язнів і полонених українців є вимога Москви видати Володимира Цемаха. Володимир Цемах і ексначальник штабу так званого "Міністерства оборони" ДНР" Дмитро Купріян ("Батя") можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17 по відеозв'язку як свідки", - написав екснардеп.

Видача Цемаха може послабити шанси на притягнення до кримінальної відповідальності винних у збитті MH17, зазначив Гіггінс.

Бутусов згоден з цією думкою.

"Якщо Україна звільняє Цемаха - ми отримаємо претензії Нідерландів, що з нашої вини зірвано ключове розслідування, й Україна допомагає РФ уникнути відповідальності. Більше того - санкції ЄС були введені після того, як РФ збила "боїнг". І в наших інтересах, щоб ці санкції були переговорною позицією під час обговорення нової редакції Мінських угод", - написав він.

Нагадаємо, що заочний суд над обвинуваченими в катастрофі MH17 почнеться в березні 2020 року в Нідерландах.

Пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебувало 298 чоловік, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах надала результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район тоді перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доправлений в Україну з Російської Федерації та, після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram