ГоловнаПолітика

Ратифікація Римського статуту несе ризики для українських військовослужбовців, - Ігор Луценко

Як тільки Римський статут буде ратифіковано, захисники України "стануть потенційними підсудними Гаазького трибуналу".

Ратифікація Римського статуту несе ризики для українських військовослужбовців, - Ігор Луценко
Ігор Луценко в кулуарах ВР
Фото: www.facenews.ua

Як тільки Україна ратифікує Римський статут, Росія відразу ж зможе звернутися до Міжнародного кримінального суду з заявою про можливі військові злочини на території України, скоєні українськими військовослужбовцями під час так званої антитерористичної операції. Після чого всі, хто захищав зі зброєю в руках Батьківщину, стануть потенційними підсудними Гаазького трибуналу.

Про це заявив народний депутат Ігор Луценко, коментуючи заяву заступника голови ОП Руслана Рябошапки про намір влади ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

"Те, що відбувалося на сході України в умовах правового режиму мирного часу під назвою АТО, - це свідоме грубе порушення законів і традицій війни. Для покарання порушників власне й існує Міжнародний кримінальний суд", - написав Луценко у фейсбуці.

Народний депутат звернув увагу на те, що експрезидент Леонід Кучма від імені України підписався під зобов'язанням здійснити обмін заручників (п. 5 Мінських угод 2014 року, п. 6 Мінських угод 2015 року).

"Для Міжнародного кримінального суду схвалення "мінських угод" президентом Порошенком буде доказом того, що українські військові грубо порушують Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, яким заборонено брати заручників", - зазначив Ігор Луценко.

Він навів і інший приклад - арешт і засудження українськими судами комбатантів і російських військовослужбовців, які брали участь у військовому конфлікті. "З точки зору міжнародного права, вони є не злочинцями, а військовополоненими, і підлягають не осуду, а інтернуванню", - додав нардеп.

"Не можна виключати, що якась із нових влад в Україні докорінно змінить політику, не буде ніяких перешкод для покарання українських військовослужбовців, які здійснювали військові злочини під час АТО до ратифікації Римського статуту. Для цього вистачить звернення Кабінету Міністрів України до Міжнародного кримінального суду із заявою про визнання юрисдикції у справі про військові злочині, скоєні на території України, починаючи з квітня 2014 року. Хто зараз може дати гарантію, що такого звернення ніколи не буде?" - підсумував Луценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram