ГоловнаПолітика

НАЗК викрило Смолія в декларуванні недостовірних даних (оновлено)

Недостовірну інформацію в декларації вносили ще троє чиновників.

НАЗК викрило Смолія в декларуванні недостовірних даних (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Голову Національного банку Якова Смолія викрили в декларуванні недостовірних даних за 2015, 2016 і 2017 роки. Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Встановлено, що чиновник вніс недостовірні відомості про вартість на момент придбання у власність частки трьох нежитлових приміщень, дохід, нарахований йому і дружині у вигляді відсотків, а також не вказав відомості про наявність у дружини корпоративних прав. Окрім того, голова НБУ не відобразив інформацію про декілька земельних ділянок, що належать йому на праві власності, і кошти, розміщені ним і дружиною на банківських рахунках.

"Загальна сума недостовірних відомостей у деклараціях за 2015, 2016 і 2017 роки становить понад 8,5 млн грн, 6,6 млн грн і більш ніж 3,2 млн грн відповідно", - наголосили в НАЗК.

Крім того, недостовірні відомості у деклараціях викрили ще у трьох чиновників.

НАЗК встановило, що заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун, подаючи декларацію за 2016 рік, вніс недостовірні відомості про вартість житлового будинку в Києві, що належить йому на праві власності, і не задекларував дохід дружини (спадщина). Загальна сума недостовірних відомостей у декларації становить майже 450 тис. грн.

Чиновник Куйбишевської райадміністрації Артем Попов за 2016 рік вказав недостовірні відомості на загальну суму понад 1,1 млн грн.

Чиновник Держагентства рибного господарства Володимир Фалей у декларації за 2016 рік не вказав відомостей про наявне в нього фінансове зобов'язання перед банком. Загальна сума недостовірних відомостей у декларації за 2016 склала понад 1,8 млн грн.

Про виявлені ознаки кримінальних правопорушень повідомлено Національне антикорупційне бюро і Національну поліцію.

Оновлення. У коментарі прес-служби НБУ зазначається, що глава Нацбанку Яків Смолій наразі не отримав від НАЗК ніякої інформації про результати перевірки його декларацій за 2015, 2016 і 2017 роки.

У відомстві зазначили, що Нацбанк є прибічником політики відкритості та прозорості і після отримання від НАЗК відповідних висновків надасть повний коментар для ЗМІ.

Підкреслюється, що Яків Смолій готовий продовжувати співпрацю з антикорупційним органами і надавати коментарі та необхідну інформацію щодо перевірки ними висновків НАЗК про ознаки декларування недостовірної інформації у деклараціях за відповідні роки.

Нагадаємо, 2 серпня Нацагентство з питань запобігання корупції виявило недостовірні відомості в електронній декларації затриманого за розкрадання в особливо великих розмірах колишнього начальника поліції Одеської області Дмитра Головіна. Під час повної перевірки декларацій начальника поліції агентство виявило незадекларованих у 2017 році понад 819 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram