ГоловнаПолітика

Проблеми з голосуванням і підрахунком голосів можуть виникнути в кожному четвертому окрузі, - "Опора"

У 51 окрузі зі 199 спостерігається недобросовісна агітація, чорний піар і активне протистояння кандидатів.

Проблеми з голосуванням і підрахунком голосів можуть виникнути в кожному четвертому окрузі, - "Опора"
Фото: Макс Требухов

Громадянська мережа "Опора" вважає 51 одномандатний виборчий округ потенційно проблемним на позачергових виборах Верховної Ради, які відбудуться 21 липня. Про це повідомила керівник парламентських і виборчих програм "Опори" Ольга Айвазовська.

"За нашими оцінками, є 51 зі 199 округів, який оцінений як проблемний з погляду прогнозування спокою і, відповідно до закону, процедури підрахунку голосів і встановлення результатів", - сказала вона.

"Опора" вважає ці округи потенційно проблемними, з огляду на характер протистояння, статус і ресурси кандидатів.

"Критерієм оцінки були факти наявності порушень, недобросовісна агітація, чорний піар, використання незаконних засобів протидії, невеликий розрив", - пояснила Айвазовська.

За результатами спостереження "Опора" виявила майже 2 тис. інцидентів з ознаками порушення законодавства і демократичних стандартів виборів. Найпоширенішим порушенням стало недотримання правил ведення передвиборної агітації, в тому числі її початок до відкриття рахунків виборчих фондів.

Національна поліція розслідує 62 провадження щодо грошового підкупу громадян і ще 49 - щодо непрямого підкупу (агітація шляхом надання товарів і послуг). Усього відкрито 273 кримінальні провадження, пов'язані з виборчим процесом.

Вибори відбудуться 21 липня, а результати за списками і в мажоритарних округах повинні бути встановлені не пізніше, ніж 5 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram