ГоловнаПолітика

Проти депутата сільради Львівської області порушили справу за розсилання СМС проти "Голосу" (оновлено)

У "Європейській Солідарності "закликали кіберполіцію "не ганьбити своє відомство перед Україною та перед усім світом".

Поліція підозрює депутата сільради у Львівській області в масовій смс-розсилці для дискредитації партії "Голос".

Про це повідомила пресслужба Національної поліції.

Поліцейські встановили, що депутат сільради уклав договір з мобільним оператором на щомісячну розсилку 25 тис. повідомлень. У розсилці він повідомляв, що партія "Голос" не проходить відсотковий бар'єр до Ради, і закликав виборців не голосувати за цю партію.

"У рамках досудового розслідування працівники кіберполіції встановили, що фактично особою, яка використовує смс-розсилку з альфа-ім'ям Peremoga, є один з депутатів сільради Львівської області. У вигляді фізичної особи-підприємця він оформив смс-розсилку з одним з операторів мобільного зв'язку у кількості від 5 до 25 000 протягом місяця", - сказано в повідомленні. 

Крім контрагітації щодо "Голосу", порушник використовував смс-розсилку для агітації за політичну партію "Європейська Солідарність".

За виявленим фактом порушено кримінальне провадження за ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу.

Слідчі дії тривають.

Оновлення. У партії "Європейська Солідарність" обурені політично заангажованими діями Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

"Очевидно, це перший прецедент в історії українських виборів, коли відкривається кримінальне провадження за розсилку СМС-повідомлень, у яких містилася навіть не власна думка, а тільки посилання на соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) про те, що партія "Голос" нібито не подолала прохідний бар'єр. Як відомо, КМІС протягом останнього тижня оприлюднив два подібні опитування з одним і тим самим висновком. За логікою кіберполіції, до кримінальної відповідальності має бути притягнений КМІС і всі ЗМІ, які поширювали цю інформацію", - зазначає пресслужба політсили.

У "Європейській Солідарності" вважають, що коли "цю прикру історію розглядати не як курйоз, а шукати в ній злочин, то саме така діяльність кіберполіції є грубим втручанням у виборчий процес і перешкоджанням вільному волевиявленню громадян".

У партії обіцяють розібратися з "індивідуальною ініціативою" "конкретного львівського активіста".

"Але точно, у чому ми переконані: розсилання СМС-повідомлень не є кримінальним злочином, більше того, повідомлення не містить елементів як агітації, так і контрагітації. Ми закликаємо кіберполіцію не ганьбити своє відомство перед Україною та перед усім світом. Оскільки, якщо події будуть розвиватися подібним чином і далі, то скоро в нас, як у Росії, будуть порушувати кримінальні справи проти активістів за «лайки» у фейсбуці", - резюмують у "Європейській Солідарності". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram