ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна повинна відстоювати на саміті ЄС посилення санкцій проти Росії і нову програму допомоги

А також зупинку будівництва "Північного потоку-2".

Порошенко: Україна повинна відстоювати на саміті ЄС посилення санкцій проти Росії і нову програму допомоги
Фото: medium.com

Результати XXI саміту Україна-ЄС, який пройде в Києві 8 липня, може стати відправною точкою і створити амбітні рамки для розвитку відносин з Євросоюзом на найближчі п'ять років. Про це в своєму матеріалі на блог-платформі Medium зазначив лідер партії "Європейська Солідарність", екс-президент України Петро Порошенко.

Так, на думку Порошенка, в контексті триваючої російської агресії проти України повинні бути посилені і розширені санкції проти Росії, в тому числі, за роздачу російських паспортів на Донбасі. Також, вважає екс-президент, саміт повинен узгодити подальше посилення Азовського пакету санкцій і тиску на Росію для забезпечення безперешкодного і вільного проходу до Азовського моря.

"Росія не виконала наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 і не звільнила 24 українських військовослужбовців і не повернула 3 судна", - нагадав Порошенко.

Крім того, новий новий політичний момент в Україні вимагає нового підходу ЄС до надання допомоги в реалізації програми реформ, виконання Угоди про асоціацію та забезпеченні макроекономічної стабільності, вважає експрезидент. "Прийшов час почати всеосяжну багаторічну амбітну програму ЄС з макрофінансової підтримки України", - скасував Порошенко.

Також до переліку питань для співпраці з ЄС, на його думку, повинні увійти стратегічне енергетичне партнерство, зупинка будівництва "Північного потоку-2", а також співпраця з Європейським оборонним агентством для зміцнення Збройних сил.

Нагадаємо, проведення саміту було погоджено Володимиром Зеленським та президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером на зустрічі в Брюсселі 4 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram