ГоловнаПолітика

Кличко закликав Зеленського не повторювати помилку Януковича і не розділяти повноваження мера Києва і голови КМДА

"Нехай всі, хто хоче керувати столицею, змагаються, представляють свої програми, реалізують їх".

Кличко закликав Зеленського не повторювати помилку Януковича і не розділяти повноваження мера Києва і голови КМДА
Виталий Кличко
Фото: facebook/Кличко - мер

Мер Києва Віталій Кличко, в разі розподілу повноважень мера столиці і голови Київської міської державної адміністрації, буде ініціювати дострокові вибори київського міського голови.

Про це повідомляє офіційний портал Києва.

"Якщо кияни хочуть, щоб їм призначали зверху мера, це одна історія. Якщо ж хочуть вибирати людину, яка буде відстоювати їхні інтереси, буде підзвітною і відповідальною перед суспільством, - це інша історія. Тоді я буду ініціювати вибори Київського міського голови. Нехай всі, хто хоче керувати столицею, змагаються, представляють киянам свої програми, реалізують їх, і це буде справедливо", - заявив Кличко.

За словами мера Києва, "мова йде не про прізвища, а про принципи".

За його словами, якщо главу міської адміністрації призначатиме чинна влада, а обраний мер не матиме реальних повноважень, то це буде мати негативну оцінку від іноземних експертів і міжнародних партнерів України.

"До людей потрібно прислухатися, рахуватися з ними. Я переконаний, що помилку Януковича щодо розподілу повноважень мера і глави КМДА президент Зеленський повторювати не буде", - додав мер Києва.

Нагадаємо, раніше глава Офісу президента Андрій Богдан пригрозив Кличку поділом посад мера Києва і голови КМДА.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що КМДА виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. У листопаді 2010 року тодішній президент Янукович розділив ці посади, в результаті чого мера Леоніда Черновецького на посаді глави міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року на позачергових виборах мера Києва переміг Кличко. Президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА - це було частиною знаменитих віденських угод між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram