ГоловнаПолітика

У Росії висунули остаточне звинувачення 18 з 24 українських військовополонених моряків

До 9 липня слідство висуне остаточне обвинувачення всім українським морякам.

У Росії висунули остаточне звинувачення 18 з 24 українських військовополонених моряків
Фото: EPA/UPG

У Росії відбулися слідчі дії щодо кількох військовополонених українських моряків, утримуваних в СІЗО "Лефортово".

Про це 3 липня повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, 3 липня слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції Віктору Беспальченку, Володимиру Варімезу, В'ячеславу Зінченку і Юрію Без'язичному.

Слідство ФСБ Росії в Москві почало пред'являти звинувачення в остаточній редакції захопленим в Чорному морі українським військовим морякам. Це ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання державного кордону Росії).

"Всього, станом на сьогоднішній день звинувачення в остаточній редакції пред'явлено 18 військовополоненим українським морякам", - написав адвокат в фейсбуці.

До 9 липня слідство висуне остаточне обвинувачення всім українським морякам.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українських військових кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримав ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвав цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилив.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію Росії щодо моряків пасткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram