ГоловнаПолітика

Путін назвав умову обміну українських моряків

«Потрібно спокійно в робочому режимі з цим розібратися».

Путін назвав умову обміну українських моряків
Владимир Путин
Фото: EPA\UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що українські моряки можуть бути обмінені на громадян РФ. Про це він сказав на прес-конференції за підсумками саміту "Великої двадцятки" в Осаці, передає УНІАН.

Зокрема, його запитали, чи погоджувалося звільнення українських моряків з поверненням Росії в ПАРЄ і чи дійсно міністр закордонних справ України Павло Клімкін відкинув пропозицію Росії звільнити українських військових прямо зараз.

«Ні, до чого тут ПАРЄ і українські моряки. Зверніть увагу. По-моєму, вже новопризначений начальник Генерального штабу української армії [Руслан Хомчак] підтвердив, що це була провокація, організована екс-президентом України Петром Порошенко під час передвиборної боротьби. Це просто ні в які ворота не лізе. Це неподобство. Давайте ми з цього будемо виходити, якщо так, то фактично українська сторона зізналася, що це була провокація з їх боку», - сказав Путін.

«У нас є питання щодо деяких людей, які затримані в Україні», - додав Путін.

За його словами, моряки виконували наказ і Росія віддає собі в цьому звіт, але, тим не менш, вони порушили російський закон.

«Потрібно спокійно в робочому режимі з цим розібратися», - підкреслив Путін.

На цій же прес-конференції Путін заявив, що президент США Дональд Трамп зробив питання звільнення українських моряків пріоритетним під час їх спілкування на саміті G20, проте "рішення не було".

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українських військових кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

Після цього президент Володимир Зеленський провів нервовий брифінг, під час якого накинувся на міністра закордонних справ Павла Клімкіна. За даними "Європейської правди", звільнення українських моряків входило в частину плану щодо повернення російської делегації в ПАРЄ, про який країни Заходу і Росія домовилися за спиною України.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію Росії щодо моряків пасткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram