ГоловнаПолітика

Волкер: пропозиція Росії щодо моряків була пасткою

Трибунал ООН вимагав від РФ безумовного звільнення полонених українців.

Волкер: пропозиція Росії щодо моряків була пасткою
Фото: US Embassy in Ukrainе

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що пропозиція Росії про звільнення українських моряків була пасткою.

У коментарі polygraph.info він сказав, що запропонована Україні участь у кримінальному переслідуванні власних моряків є образою правосуддя, оскільки з самого початку у РФ не було ніяких підстав для їх затримання.

Він нагадав, що Міжнародний трибунал ITLOS виніс рішення проти Росії і зажадав негайного звільнення моряків. Тому висунуті Росією умови можна вважати також образою для ООН і суверенітету України.

"Це була пастка", - написав Волкер у твіттері.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій містилася пропозиція про надання українській стороні письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

Після цього президент Володимир Зеленський провів нервовий брифінг, під час якого накинувся на міністра закордонних справ Павла Клімкіна. За даними "Європейської правди", звільнення українських моряків входило в частину плану щодо повернення російської делегації в ПАРЄ, про який країни Заходу і Росія домовилися за спиною України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram