ГоловнаПолітика

Клімкін: Хтось в Офісі президента банально попався в російську "дипломатичну пастку"

Глава МЗС України вважає, що російська сторона готувала "пастку".

Клімкін: Хтось в Офісі президента банально попався в російську "дипломатичну пастку"
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відреагував на заяву президента Володимира Зеленського щодо відправленої "без його відома" МЗС РФ ноти щодо військовополонених українських моряків.

На думку глави українського МЗС, українська відповідь на дипломатичну ноту МЗС Росії викриває приховані мотиви російської сторони щодо захоплених моряків.

"Щоб зняти всі питання, представляю вашій увазі дві дипломатичні ноти. Перша - російська пастка, до речі, досить примітивна, друга - наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ", - написав Клімкін, додавши в текст копії нот України і Росії.

Фото: facebook.com/pavloklimkin.ua
Фото: facebook.com/pavloklimkin.ua
Фото: facebook.com/pavloklimkin.ua
Фото: facebook.com/pavloklimkin.ua

За його словами, Росія в ноті вимагає від України визнати, що моряки могли вчинити злочин, схиляє Україну до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, а також запрошує "прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заодно і побічно визнати окупацію Криму".

"Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі Президента банально попався. Повестися на російську дипломатичну пастку - це зганьбити моряків, які вже 6 місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити", - підкреслив Павло Клімкін.

Він додав, що рішення Міжнародного трибуналу було однозначним: Росія зобов'язана негайно і безумовно звільнити моряків і кораблі.

Глава МЗС також підкреслив, що викладена в українській ноті аргументація - це позиція, яку МЗС спільно з міжнародними партнерами відстоює з першого дня захоплення моряків.

"Кому не подобається, може спробувати її змінити", - пояснив він.

Нагадаємо, Росія повинна була повернути українських моряків не пізніше 25 червня за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права, замість цього в РФ ще раз повторили, що не визнають юрисдикцію міжнародних судів.

26 червня стало відомо, що МЗС РФ направило ноту, в якій запропонувало звільнити моряків під гарантії, що їх продовжать судити в Україні. МЗС України назвало такі умови неприйнятними

У свою чергу, Володимир Зеленський висловив своє обурення тим, що МЗС відправило відповідь на ноту Росії "без його відома", і додав, що "в очі не бачив" документ, відправлений агресору. Глава держави також незадоволений тим, що "дізнається про міжнародні кроки з інтернету".

У відповідь Павло Клімкін заявив, що МЗС має повноваження відповідати РФ без узгодження з президентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram